Jandarmadan Vatandaşa Yerinde Hizmet

Jandarma, suç mağŸduru vatandaşŸlara yerinde hizmet vermeye başŸladı. Buna göre, hırsızlık, kapkaç ve gasp gibi suçlardan mağŸdur olan vatandaşŸların işŸlemleri, karakola çağŸrılmalarına gerek kalmadan olay yerinde yapılıyor.

İçişŸleri Bakanı Efkan Ala, yayımladığŸı genelgeyle polis ve jandarmadan, "yerinde hizmet projesi" kapsamında, mağŸdur vatandaşŸların işŸlemlerini, olay yerinde ya da vatandaşŸın uygun bulacağŸı bir yerde yürütmelerini istemişŸti.
Bunun üzerine harekete geçen Jandarma Genel KomutanlığŸı, hırsızlık, kapkaç, gasp gibi suçlardan mağŸdur olan vatandaşŸların işŸlemlerini karakola çağŸırma yerine olay yerinde yapmaya başŸladı.
Yeni uygulamayla vatandaşŸın karakola getirilmesi yerine evlerinde ve olay yerinde ifadesinin alınması sağŸlanıyor. Bu uygulama başŸta yaşŸlı ve engelliler olmak üzere bütün vatandaşŸlar için büyük rahatlık sağŸlıyor. Uygulamanın özellikle kırsalda yaşŸayan vatandaşŸlara büyük kolaylık sağŸladığŸına işŸaret ediliyor.
-Bakan Ala imzalı genelge-
Bakanlıkça başŸlatılan çalışŸmayla özellikle hırsızlık, kapkaç, gasp gibi suçlarda şŸikayetçi veya mağŸdurların işŸlemlerinin daha kısa sürede bitirilmesi amaçlanıyor. Bunun için mağŸdur vatandaşŸın müracaat, olay yeri, görgü, tespit ve bilgi alma tutanaklarının polis merkez amirlikleri veya jandarma karakol komutanlıklarına çağŸrılmadan olay yerinde düzenlenmesi isteniyor.
Yasal zorunluluk gerektirmeyen durumlarda, mağŸdurun veya bilgi sahibi konumundaki engellilerin işŸlemleri bulundukları yerde yapılacak.
Suçtan zarar gören veya bilgi sahibi durumundaki kadınlarla ilgili işŸlemler ise kadın görevlilerce yürütülecek. Kadın görevlinin bulunmaması durumunda söz konusu şŸahısların müracaatları polis merkezi veya jandarma karakollarına davet edilerek alınacak.
Trafik kazalarında mağŸdur ve şŸikayetçilerle ilgili işŸlemler de kaza yerinde tamamlanacak. Ancak söz konusu kişŸilerin sağŸlık durumları elvermemesi durumunda işŸlemler sevk edildikleri sağŸlık kuruluşŸlarında tamamlanacak. şžahısların karakollara gelmesine gerek kalmayacak.
- Sivil görevliler hizmet verecek
Kolluk kuvvetlerince gerçekleşŸtirilen adli ve idari nitelikteki tebligat işŸlemleri de ilgili kişŸilerin ev veya işŸ yerlerine giderek yapılacak.
İhbar ve müracaatın gizlilik veya hassasiyetine göre vatandaşŸların bulunduğŸu yerlerde verilen hizmetlerin sivil görevlilerce yürütülmesine özen gösterilecek.
İşŸlemlerin jandarma karakollarında yürütülmesi zorunluluğŸu olmadığŸı sürece vatandaşŸlarla öncelikli olarak telefonla iletişŸime geçilecek. Onlara görevlilerin bulundukları yere geleceklerine ilişŸkin bilgi verilecek.
Uygulamanın etkin ve hızlı yürütülmesi için gerekli görülmesi durumunda yaya veya motorize ekip sayıları da artırılacak.

 
Kaynak: AA