Muhammet Eren Dönmez'in Organlarının Bağışlanması

Türkiye'den kalp nakli için Almanya'ya götürülen ancak beyninde hasar oluştuğu öne sürülerek nakil yapılmayan ve dün beyin ölümü gerçekleşen 2 yaşındaki Muhammet Eren Dönmez'in babası Yavuz Dönmez, çocuklarının organlarını bağışladıklarını belirterek, "Bu acıyı çeken insanlar olarak bunu yapmış olalım da takdir transplantasyonu yapacak ekibin. Onlar nasıl uygun görürler bilmiyorum" dedi.

Dönmez, İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'nin bahçesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, dün yapılan tetkikler sonucunda oğlu Muhammet Eren'in beyin ölümünün kesinleştiğini söyledi.

Almanya'dan Türkiye'ye, Muhammet Eren'i tedavi ettirmek için değil, organlarını bağışlamak amacıyla geldiklerini dile getiren Dönmez, bağışa ilişkin resmi evrakları verdiklerini anlattı.
Muhammet Eren'in bütün iç organlarını, gözünü bağışladıklarını ifade eden Dönmez, "Şu anda enfeksiyonu çok çok fazla. Aslında bu organ nakli için problem. Artık onlar nasıl uygun görüp, değerlendirecekse ona göre yapılacak" diye konuştu.

Baba Yavuz Dönmez, enfeksiyonlu bir organ nakledildiğinde alıcıda da problem çıkma ihtimali bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Mesela bize gözle ilgili uygun alıcı bulunamadığı söylendi. Bu, Türkiye genelinde sorduruldu. Bilmiyoruz onlar nasıl değerlendirme yapacaklarsa ona göre. Bizim söylediğimiz akciğer, karaciğer, ince bağırsak, pankreas, böbrek, göz... Biz bunların hepsini bağışladık. Ancak enfeksiyonlu olması bir problem, değerlendirmeyi onlar yapacak. Bizim için önemli olan şuydu; 'Biz insan olarak üzerimize düşeni yapalım.' Bu acıyı çeken insanlar olarak bunu yapmış olalım da takdir transplantasyonu yapacak ekibin. Onlar nasıl uygun görürler bilmiyorum."

- "Organ, binlerce insanın derdi"

Muhammet Eren'in yapay kalbe bağlı olduğunu ifade eden Dönmez, "Hastaneden çıkmamız için önce bunun ayrılması gerekiyor. Ne zaman çıkacağımız henüz belli değil. O ayrıldıktan sonra sanırım kısa bir süre daha bekleyip, sonrasında defin işlemleriyle uğraşacağız. Muhtemelen Topkapı'da defnedilecek ancak cenaze törenini Bakırköy'de yapmayı düşünüyoruz" bilgisini verdi.
Yavuz Dönmez, organ bağışına dikkati çekerek, şunları söyledi:
"Bizim en büyük derdimiz, bu sadece benim çocuğumun derdi değil, şu anda binlerce insanın en büyük derdi. Düşünün ki bir insanın cenazesinden, dilim varmıyor ölüsünden, onlarca insana hayat verebiliyorsunuz. Bunu göz ardı etmemek gerekiyor diye düşünüyorum. Biz de başımıza gelince anladık ama insanlar başına gelmeden anlarsa çok hayat kurtarılabilir. Umarım bu konuda herkes daha bilinçli olur. Önümüzde tabular varsa bunları yıkmaya çalışalım. Ben, eşim ve diğer çocuklarımın organ bağışını Almanya'ya gitmeden yaptık."

- Süreç

Muhammet Eren Dönmez, Türkiye'de yardımseverlerden 400 bin avro toplanarak, kalp nakli için Almanya'da Giessen Üniversitesi Çocuk Kliniği'ne yatırılmıştı. Dönmez'e, beyninde hasar oluştuğu öne sürülerek nakil yapılmamıştı. Aile, bu karar nedeniyle hastaneye dava açmıştı.
Davaya bakan Giessen Eyalet Mahkemesi, hastaneyi haklı bularak, Dönmez'in kalp nakli için bekleme listesine alınamayacağına karar vermişti.
Beyin kanaması geçirdiği belirlenen Dönmez, Frankfurt'tan havalanan Sağlık Bakanlığı'nın ambulans uçağıyla 10 Kasım'da Türkiye'ye getirilmiş, ardından İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altına alınmıştı.
Muhammet Eren Dönmez'in dün hastanede yapılan tetkiklerinde beyin ölümünün gerçekleştiği bildirilmişti.
Kaynak: AA