Kumyaka'da Zeytincilik 'Salamura ve Paketleme Tesisi'Yle Gelişecek

Mudanya ilçesi Kumyaka Mahallesi'nde inşaatına başlanan "salamura ve paketleme tesisi"nin, bölgede zeytinciliğin gelişmesine önemli katkılar sağlaması bekleniyor.

Kumyaka Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Muhtar Ramiz Batmaz, düzenlediği basın toplantısında, 280 üyeye sahip olduklarını bildirdi.
Zeytin salamura ve paketleme tesisi için hazırladıkları projeyi geçen yıl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına sunduklarını belirten Batmaz, 1 milyon 350 bin lira değerindeki yatırımın yarısına Avrupa Birliği (AB) hibe desteği sağlandığını aktardı.
Hibe edilen paranın yıl sonuna kadar kooperatif hesabına yatırılacağını anlatan Batmaz, temeli atılan tesisin 450 metrekare alanda tek katlı olacağını gelecek yıl hizmete açılacağını dile getirdi. Batmaz, şöyle konuştu:
"Tesis, yıllık 350 ton kapasiteli olacka. Zeytin salamura işleminin yanı sıra boylama, paketleme, ambalajlama ve perakende zeytin satışı yapılacak. Kumyaka'nın kalkınması zeytincilikten geçiyor. Kumyaka'nın ekonomik olarak kalkınması, Kumyakalıların kendi iş yerlerinde istihdam edilmesi, Kumyaka'daki üretimlerin dünya ve iç piyasaya açılması için 2010 yılında bir kooperatif kurduk. Devamında Kadınlar ve Su Ürünleri derneklerini kurduk ve bunlara devamlı projeler ürettik. Ürettiğimiz zeytinleri butik olarak kendimizin depolayıp toptan ve perakende satışını sağlamamız için tesise ihtiyacımız vardı. Bu arada AB'nin IPARD kapsamı içinde Tarımsal Kalkınmayı Desteleme Kurumuna bir proje yaptık. Danışmanımız Tijen Yener ile hazırladığımız bu proje kabul gördü. 1 milyon 350 bin liralık bu projenin yüzde 50'si, yaklaşık 675 bin lirası AB hibe destekli, geri kalanı da Kumyaka Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin eş finansman desteğiyle inşaata başladık. Tesisimizin 450 metrekarelik arazisi korunması gereken zeytin alanları olduğu için, zeytinlerin kesilmesine tabii ki biz de karşıyız ama köylünün kalkınması için bunlar gerekli olup Toprak Koruma Kurulundan alınan izinle tesis proje çalışması başlattık ve gerekli izinleri alıp inşaata başladık. Tesis faaliyete geçtikten sonra Kumyaka'daki tüm zeytin üreticilerinin ürünlerini burada depolayıp, burada fermante (zeytinin yenecek hale gelmesi) edip, paketleme ve ambalajının bitirip toptan ve perakende satışını sağlayıp genel ortalaması 3 liraya satamadığı zeytini birinci elden isteyenler ucuz ve kaliteli olarak satabileceğiz."
Kaynak: AA