Halep'te son durum

Esad’ın vurduğu Suriye’nin en önemli ikinci şehri Halep’ten kaçarak Azez’e yığılan 200 bin kişi büyük bir göç dalgası başlattı. Savaşın başından beri Esad’ın hedefi Türkiye’ye bir göç dalgası oluşturmaktı.

Halep'te son durum

Star'ın haberine göre; Halep'te muhalifler ile Esad rejimine bağlı güçler arasındaki çatışmalar nedeniyle 200 bin Suriyeli'nin Türkiye sınırına dayandığı bildirildi. Esad güçleri harabeye çevirdiği kenti iki aydır üç koldan kuşatıyor. Rejim, evlerinden çıkamayan halkı göçe zorlamak için sık sık havadan kenti bombalıyor. Muhaliflerin tek çıkış noktası Handarat'taki çatışmalar, halka büyük sıkıntı yaşatıyor. Halep'ten kaçan halkın Kilis'in karşısındaki Suriye'nin Azez kasabasına geldiği öğrenildi. Sınırda olağanüstü güvenlik önlemi alan Türk görevliler, olası geçişler için tedbiri elden bırakmıyor.

Hedef göçle Türkiye'yi vurmak

Suriye muhalefetinin beyin takımından işadamı Gazi Mısırlı, “Esad ve İran'ın amacı varil bombalarıyla halkı korkutup, Türkiye'ye 2 milyonluk bir göç yaratmak” diyerek Suriye'nin stratejisinin savaşın etkilerini bölge ülkelere yaymak olduğunu vurguladı. “Amaç, Türkiye'ye kaldıramayacağı sayıda mülteci gönderip, ekonomiyi bozmak.'Erdoğan'ın politikaları sonucu oldu' demek” diye konuştu. Suriye Ulusal Konseyi Dış İlişkiler Komitesi üyesi Dr. Halit Hoca ise daha önce STAR'a yaptığı açıklamasında IŞİD'in dikkati Kobani'ye çekerek diğer bölgelerdeki stratejik değişiklikleri gölgelediğini belirtmişti.

6 bin kişiye giriş yasağı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye tarafından yaklaşık 3 bin 500'ü son 8 ayda olmak üzere 6 bini aşkın kişiye yurda giriş yasağı konulduğunu açıklayarak, “IŞİD BM Güvenli Konseyi'nin terör listesinde. Türkiye, BMGK kararları çerçevesinde IŞİD, El Nusra ve El Kaide'yle iltisaklı kişi ve gruplara ilişkin yükümlülüklerini hassasiyetle yerine getirmektedir. Almanya, Belçika, Hollanda, Danimarka, Fransa ve İspanya'da PKK'nın finansman ve eleman temini çalışmalarının önlenmesi için operasyonlar yürütülüyor” dedi.

Peşmerge halayla kutladı

Kobani'de IŞİD'le savaşan YPG, ÖSO ve Peşmerge güçlerinin mücadelesi sürüyor. Ağır silahlarla IŞİD'e mevzi kaybettiren peşmerge bunu halay çekerek kutladı. IŞİD militanlarının bomba yüklü araçlarla intihar saldırıları düzenlediği Azadi Meydanı'ndaki evler kullanılamaz hale geldi. 23 Eylül'de başlayan ABD öncülüğündeki IŞİD operasyonlarında 746 IŞİD, 68 de Nusra Cephesi militanı öldürüldü. 50 de sivil can kaybı yaşandı.

Halep'te son durum