Tedbirsiz patron yandı

Maden kazalarının ardından iş sağlığı ve güvenliğinde radikal tedbirler geliyor. Davutoğlu’nun bugün duyuracağı adımlar arasında cezalara zam ve ödül sistemi de var.

Tedbirsiz patron yandı
Soma ve Ermenek'te yaşanan kazaların ardından iş sağlığı ve güvenliğinde radikal tedbirler geliyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dün grup toplantısında “Yarın (bugün) kamuoyu ile paylaşacağız” diye duyurduğu tedbirler arasında cezalara yüzde 400 zam da var. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Başbakanlık'a sunduğu düzenlemelerden bazıları şöyle:

-Tedbirler bakanlığın sunduğu haliyle hayata geçerse madenlerin iş sağlığı ve güvenliği denetimini de Enerji Bakanlığı yapacak.

-Denetimlerde madene inen ve'teknik nezaretçi' olarak adlandırılan maden mühendisleri artık'iş sağlığı ve güvenliği uzmanı' olacak.

-İnşaatlarda iş sağlığı ve güvenliği için yapı denetim firmalarına da sorumluluk verilecek.

-Bir yıl içinde ölümlü iş kazası olmayan'tehlikeli' ve'çok tehlikeli' işyerlerinde işsizlik sigortası priminin işveren payını devlet karşılayacak. Ancak izleyen yıl ölümlü iş kazası olursa prim 2 kat alınacak.

-Ölümlü iş kazasında kusuru bulunan işveren bir yıl boyunca kamu ihalelelerine giremeyecek. Müteahhitlerin ise yetki belgesi iki yıla kadar askıya alınacak.

-İş güvenliği tedbirlerini yerine getirmeyenlerin para cezası yüzde 400 artacak.

-Kamu İhale Yasası değişecek. Sözleşme şartlarına'iş sağlığı ve güvenliği harcamaları' da eklenecek.

-Teşviklerde de iş güvenliği önlemlerinin projelerde yer alması şartı aranacak.

-Faaliyeti durdurulan işyerleriyle ilgili uygulamada mülki idare amirleri de devreye girecek.

-Her hangi bir işyerindeki durdurma kararının uygulanmasını engelleyen kamu görevlisi hakkında idari ve adli kovuşturma açılacak.

-‘Çok tehlikeli' işlerden başlayarak çalışanlar için'mesleki yeterlilik belgesi' zorunlu olacak.

-Mesleki ve teknik eğitim fakültelerinde zorunlu'iş sağlığı ve güvenliği' dersi okutulacak.