Savaş Suçu Zanlısı Şeşely Geçici Olarak Serbest Kaldı

Hollanda'nın Lahey kentinde eski Yugoslavya'da için kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (UCM) yargılanırken sağlık sorunları nedeniyle geçen hafta geçici olarak serbest bırakılmasına karar verilen Sırp Radikal Partisi (SRS) lideri Voyislav Şeşely, hapishaneden ayrıldı.

Lahey kentindeki Scheveningen hapishanesinden sabah saatlerinde güvenlik önlemleri altında ayrılan Şeşely, Sırbistan'a gitmek üzere Amsterdam Schiphol Havaalanı'na götürüldü. Şeşely'in burada Belgrad'a giden tarifeli uçağa bindiği bildirildi.


UCM Hakimler Konseyi, Şeşely'in sağlık gerekçesiyle geçici olarak serbest bırakılarak tedavisinin Sırbistan'da yapılması talebini geçen hafta onaylamıştı. Sırbistan yönetimi de bu kapsamda mahkemeye garanti vermişti.
Mahkemenin aldığı karara göre, tedavisinin bitiminde Lahey'e geri dönmek zorunda olan Şeşely'in, Sırbistan'da bulunduğu süre zarfında savaş kurbanları ve tanıklarla iletişim kurması yasak.
Daha önce kalın bağırsak ve karaciğer kanseri teşhisi konulan Şeşely'i ziyaret eden Tıbbi Danışmanlar Kurulu üyeleri, SRS liderinin sağlık durumunun ciddi olduğunu ve hayati tehlikesinin bulunduğunu bildirmişti.
"Büyük Sırbistan" ideolojisinin öncülerinden kabul edilen ve "tüm Sırp topraklarını birleştirmeyi" hedefleyen Şeşely, 1992-1995 yılları arasındaki Bosna Savaşı'nda Saraybosna, Mostar ve Zvornik şehirlerinde savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemek, sivil halkı göçe zorlamak, Sırp olmayan halklara yönelik işkenceleri desteklemek, işkence etmek, öldürmek ve bu tür eylemlerin emrini vermek gibi suçlardan yargılandı.
UCM, yargılanması 2012 yılında tamamlanan Şeşely hakkında henüz karar vermedi.
Kaynak: AA