Minik Muhammet’in Beyin Ölümü Gerçekleşti

Almanya'da kalp nakli beklerken beyninde hasar oluştuğu için nakil yapılamayan ve Türkiye’ye getirilen 2 yaşındaki Muhammet Eren Dönmez’in beyin ölümü gerçekleşti.

Minik Muhammet’in Beyin Ölümü Gerçekleşti
Aile, minik Muhammet’in organlarını bağışladı.
Türkiye’den kalp nakli için Almanya'ya götürülen 2 yaşındaki Muhammet Eren Dönmez, beyninde hasar oluştuğu için ameliyat edilememişti. Minik Muhammet, pazartesi günü Sağlık Bakanlığı’na ait ambulans uçakla özel kalp cihazı ile birlikte İstanbul’a getirilmişti. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi altına alınan Muhammet’in beyin ölümünün gerçekleştiği açıklandı. Son nefesini Türkiye’de veren Muhammet’in organları bağışlandı.

Açıklama yapan hastanenin Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Akif Karan, “Maalesef Muhammet Eren’in beyin ölümü gerçekleşti. Beyin ölümünün gerçekleşmesiyle ilişkili belirli tetkikler, muayeneler söz konusu. Bunlar tamamlandı, üzücü haber ailesine bildirildi.

Ailesi çocuğun organ vericisi olması taleplerini ilettiler. Bununla ilişkili gerekli evraklarını imzaladılar. Organ nakli konusunda Türkiye’de sağlam ve iyi uygulanan bir mevzuat var. Bu mevzuat gereği Sağlık Bakanlığı’na organ vericisi olarak durumu bildirildi.

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de organ ihtiyacı olan merkezlerle temasa geçti. Bu süreç devam etmekte. İhtiyacı olan ve verici olarak bu hastanın organlarının uygun olduğunu düşünen merkezler Sağlık Bakanlığı vasıtasıyla bize taleplerini iletecekler” dedi.

Prof. Dr. Mehmet Akif Karan, hangi organların bağışlandığı yönündeki soru üzerine de, “Böbrekleri, karaciğeri, bağırsakları şu anda bu sisteme göre uygun. Kalp hastası olduğu için kalple ilgili söz konusu değil. Kornea da aynı şekilde uygun” diye konuştu.

Şu anda sürecin devam ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Akif Karan, “Bu saatler içerisinde alıcı olursa bize bilgi gelir, gerekli işlemler yapılır. Çok uzayacak bir süreç değil. Herhalde yarına kadar her şey kesinleşmiş olur diye ümit ediyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA