Van'da Okul Aşı Çalışmaları Başladı

İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokolle, 2014-2015 öğretim yılı okul aşı çalışmalarının başlatıldığını bildirdi.

Okullarda başlatılan aşı çalışmalarıyla ilgili Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, sağlık alanında kazanılan çok büyük zaferlerin bulunduğu, bunlardan en önemlisinin de çiçek hastalığının dünya üzerinde yok edilmesi olduğu belirtildi.
Çocuk Felci yapan mikrobun, Türkiye'nin de içinde bulunduğu Dünya Sağlık Örgütü Avrupa bölgesinden yok edilmesi ve kızamık hastalığının yok edilme aşamasına gelmesinin de önemli başarılar arasında yer aldığının kaydedilen açıklamada, "Aynı başarının sorun olan diğer aşı ile korunabilir hastalıkların da kontrol altına alınması için sürdürülmesi hedeflenmektedir. Bu amaçla ülkemizde okul çağı öğrencilerini aşı ile korunabilen, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, difteri, boğmaca, tetanos, çocuk felci hastalıklarına karşı bağışık hale getirmek amacıyla ilimizde ilköğretim birinci ve sekizinci sınıf öğrencilerinin okul aşıları Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğünün işbirliği ile uygulanacaktır" denildi.
Aşıların yan etki oranlarının çok düşük olduğunun bildirildiği açıklamada, aşılanan çocuklarda bir iki günlük ateşlenmenin olabileceği, bunun içinde çocuklara parasetamol içeren ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçların verilebileceği aktarıldı.
Geleceğin teminatı olan çocukların sağlıklı bir şekilde yetişmelerini sağlamak için rutin aşıların mutlaka yaptırılması gerektiği belirtilen açımlamada, sadece aşı uygulayarak her yıl 40-50 bin bebeğin ölümünün önlendiğine dikkat çekildi.
Kaynak: AA