Nevşehir'de, 'Organ Bağış Haftası' Etkinlikleri Düzenlendi

Nevşehir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından "Organ Bağış Haftası" dolayısıyla program düzenlendi.

İl Sağlık Müdürü Rahim Ünlübay, Nevşehir Devlet Hastanesi konferans salonunda düzenlenen etkinlikte, Türkiye'de organ bağışıyla ilgili istatistiki bilgileri verdi.
Türkiye'de 27 bin, Nevşehir'de ise 130 kişinin organ bağışı listesinde yer aldığını belirten Ünlübay, "Nevşehir'de toplam 14 beyin ölümü gerçekleşen hastamız oldu. Bunlardan 8'i organ bağışını kabul etti. Bu 8 kişi farklı organ bağışlarıyla toplam 32 kişiye umut oldu" dedi.

Ünlübay, organ bağışında bulunmak isteyen herkesi Nevşehir Devlet Hastanesi Organ Bağışı İl Koordinatörlüğüne davet etti.
Nevşehir Devlet Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Şenay Karakuş Taşkın ise Türkiye'de en çok böbrek nakli bekleyen hastanın bulunduğunu belirtti.

Türkiye'nin kadavradan organ çıkarımında dünya ülkeleri sıralamasında son sırada yer aldığını aktaran Taşkın, şöyle devam etti:
"Dünya ülkeleri arasında İspanya ve Fransa birinciliği oynuyor. Bizim yasalarımız gereğince 18 yaşını doldurmuş akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir kısmını bağışlayabilir. Ama yoğun bakımda yatarken beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerin birinci derece yakınlarına göre sormak zorundayız, kişilerin yakınları izin verirse organ bağışı gerçekleşiyor. Yasaya göre izin veren sayısı az olduğu için dünya ülkeleri arasında sonuncu sıradayız. Ama canlıdan canlıya nakillerde dünya birincisiyiz. Bizim amacımız canlıdan canlıya nakiller değil kadavradan organ çıkarmak."
İl Müftüsü Yakup Öztürk de organ naklinin dinen uygun olabilmesi için gerekli şartları katılımcılara aktardı. Program organ bağışı yapan kişilerin yakınlarına plaket verilmesiyle sona erdi.
Kaynak: AA