Kırkağaç’ta Organ Bağışı Semineri

Kırkağaç Devlet Hastanesinde doku ve organ bağışıyla ilgili bir seminer düzenlendi.

Kırkağaç’ta Organ Bağışı Semineri

Devlet Hastanesi yemekhanesinde yapılan seminere, Kırkağaç Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ali Münger, Başhekim Yardımcısı Dr.Mehmet Şemet, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü İlknur Tokgöz, doktorlar, hemşireler ve sağlık personeli katıldı.

Hemşire Osman Deveci tarafından verilen seminerde, doku ve organ bağışının önemi anlatıldı. Deveci, 18 yaş üzeri ve akli dengesi yerinde olan herkesin organ bağışında bulunabileceğini belirterek şöyle konuştu: "Organ bağışında bulunmak isteyen vatandaşların müracaatlarını İl Sağlık Müdürlüğü, hastaneler ve organ nakli yapan merkezlere yapabilirler. Organ bağışı yapmak isteyen kişiler belirtilen yerlere başvuru yaparak organ bağış formu doldurup imzalayarak organ bağışı kartına sahip olurlar. Organ bağışı kartını alan kişinin, bağış kartını her zaman üzerinde taşıması gerekmektedir. Organ bağışı yapan kişinin organlarının alınabilmesi için hastane ortamında tıbben ölümünün gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Organ bağışı kartının bir bölümünde bağışlamak istenilen organla ilgili seçenekler mevcuttur, bu bölümde işaretlenen organların dışında herhangi bir organ alınması söz konusu değildir. Kişi organ bağışı yapmış olabilir fakat evde yolda ya da kaza yerinde ölümü gerçekleşmiş ise organları alınamaz. Organ bağışı için hastane ortamında tıbben ölümü gerçekleşmiş kişilerin organları alınabilir."
Yoğun bakım ünitelerinde makineye bağlı ölen 'beyin ölümü olmuş' kişilerin organlarının nakledildiğini anlatan Deveci, şunları söyledi:
"Kişi, organ bağışı yapmış olsa bile evde, sokakta veya hastanenin herhangi bir servisinde ölmüş olsa bile organları alınamaz. Sadece yoğun bakımlarda makineye bağlı ölen beyin ölümü olmuş kişilerden organ nakil uzmanı hekimleri tarafından organları alınıp nakledilebilir. Böyle bir durumda da ailesinden yine onay alınır."
Avrupa ülkelerine göre organ bağışı konusunda çok gerilerde olduğumuzu belirten Deveci, ilk sırada bulunan İspanya’da organ bağış oranı milyonda 32-33 iken Türkiye’de organ bağış oranının milyonda 3 olduğunu belirtti.

Kırkağaç Devlet Hastanesine kurulan stant da vatandaşlara organ bağışıyla ilgili bilgi verildi, broşür dağıtıldı.
Kaynak: İHA