Bülent Arınç: Taraf değiliz

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu sonrası basın toplantısı düzenledi.

Bülent Arınç: Taraf değiliz
Bülent Arınç, AK Parti'den istifa eden İdris Bal ve İdris Naim Şahin'in yeni parti kurma çalışmalarına sert tepki gösterdi.

Arınç, "Değerlendirmeye bile gerek yok. Kuracakları şeyin de ne olduğunu bilsinler. Kendileri Ak Parti milletvekilleri iken bir ağırlıkları vardı.Taş yerinde ağırdır. 30 kişiyi bulup parti kurdular.Buna parti denmez" dedi.

Arınç ayrıca bu isim hakkında bir daha kendisine yönelik soru sorulması konusunda gazetecileri uyardı.

TARAF DEĞİLİZ

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, Soma'daki zeytin ağaçlarının kesilmesine ilişkin "Biz bu konuda taraf değiliz. Danıştay'ın kararına uymak zorundayız" dedi.

Başbakan Yardımcısı Arınç, maden kazaları ve iş güvenliğiyle önlemler konusunda Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun çarşamba günü açıklama yapacağını belirterek şunları kaydetti:

"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, iş güvenliği konusunda yeni çalışmalarını Bakanlar Kurulu'na sundu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da madencilik sektörünün ta başından bugüne kadar bulunduğu durumu özetleyen güzel bir sunum yaptı.

Bu son olaylar ışığında da Madencilik Kanunu'nda yapılması gereken değişiklikler konusunda bilgi verdi. Her iki konu hakkında, yani sayın Çelik ile Yıldız'ın gündemindeki konuların tümünü sayın Başbakanımız çarşamba günü yapacağı geniş bir açıklamayla kamuoyuna duyurmuş olacak."

'TARAF OLAN ŞİRKETTİR'
Soma'da termik santralin yapımının Danıştay tarafından durdurulma kararını nasıl değerlendirileceği sorusu üzerine Arınç, şunları ifade etti:

"Bu termik santarlin belli bir uzaklığı taşımadığı için yürütmeyi durdurma kararı aldı. Şüphesiz bir yargı kararı olduğu için buna uymak bizim için bir görevdir. Biz burada taraf değiliz. Taraf olan şirkettir. Bu durumu takip etmekle yükümlüyüz.

Hükümetimizin verdiği desteklerle her taraf zeytin ağacı olmuştur. Ancak Türkiye'nin enerjiye ihtiyacı var. Doğanın korunması ve enerji arasındaki dengeyi kurallara bağlamak gerekiyor. İşin içinde başka şeyler olabilir. Ortada bir karar var, bu karara uyulacak."

'TAŞ YERİNDE AĞIR'
Arınç, İdris Naim Şahin'in parti kuracağı iddialarına ilişkin "Taşın yerinde ağır olacağını söylemeliyim. Hadi ben bir parti kurayım demek Türkiye siyaseti için bir şey ifade etmez. Türkiye'de 100'den fazla siyasi parti var. Toplumun ciddi bir kesimine hitap edebilecek olanlar parti kurmalı" şeklinde konuştu.

'BİZ MASADAYIZ, KALKMADIK'
HDP'nin İmralı'ya gitmek için Adalet Bakanlığı'na başvuruda bulunup yanıt gelmediği ve sürecin ne durumda olduğu hakkındaki soru üzerine ise Arınç, bu sorunun yanıtının Adalet Bakanı tarafından verilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

"Ancak son günlerdenki tartışmalara bakılırsa bir grup HDP vekilleri Ada'ya gitmek istiyor. Sürecin devam edip etmediği konusunda da Başbakanımızn açıklamaları var. Bakınızn çözüm süreci devam ediyor. Biz masadayız, kalkmadık. Asıl HDP ne yapacak, neyi temsil edecek?

HDP'li dostlarıma söyleyeceğim tek şey şudur: Siz, Öcalan'ın örsüyle Kandil'in çekici arasında kalmayın. Siz bir siyasi partisiniz. Özgür olun, kararınızı kendiniz verin ve burada üstleneceğiniz rolü, cesaretle üstlenin.

Başbakanımızın sözü sözdür. Önce kamu güvenliği esas olacak. Eğer yapılan şiddet eylemleri varsa bunlar eleştirilecek."

Arınç, ayrıca terör örgütü liderlerinden "Bahoz Erdal" kod adlı Fehman Hüseyin'in vurulduğu iddialarına yönelik, "Şu anda bizim kaynaklarımız bunu teyit etmiyor" dedi.