Atatürk için Anıtkabir'de tören

Bu yıl Anıtkabir'de bir ilk yaşandı. Türk yıldızları ve Solotürk, Anıtkabir üzerinde saygı uçuşu gerçekleştirdi. Anıtkabir üzerinde 'kalp' çizildi.

Atatürk için Anıtkabir'de tören
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 76. yılında yurt genelinde, KKTC ile dış temsilciliklerde törenlerle anılıyor.

Bu yıl Anıtkabir'de bir ilk yaşandı. Türk yıldızları ve Solotürk, Anıtkabir üzerinde saygı uçuşu gerçekleştirdi. Anıtkabir üzerinde 'kalp' çizildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve diğer devlet erkanı, Anıtkabir'de Atatürk'ün mozolesine çelenk koyarak, saat 09.05'te saygı duruşunda bulundu.

Aynı anda tüm yurtta sirenler çaldı ve bayraklar yarıya indirildi.

TBMM'de tören


Büyük Önder Atatürk'ün vefatının 76. yılı nedeniyle TBMM'de tören düzenlendi.

Törene, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, AK Parti Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu, MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner, CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, TBMM Genel Sekreteri Dr. İrfan Neziroğlu, Genel Sekreter Yardımcıları Haydar Çiftçi ve Kemal Kaya ile TBMM İdari Teşkilatı yöneticileri ve Meclis çalışanları katıldı.

Yakut, Meclis'teki Atatürk Anıtı'na 'TBMM Başkanlığı' yazılı, kırmızı beyaz karanfillerden oluşan çelenk koydu.

Atatürk'ün vefat ettiği saat olan 09.05'te sirenlerin çalmasıyla saygı duruşunda bulunan Yakut ve törene katılanlar, daha sonra İstiklal Marşı'nı okudu.

MESAJLAR YAYIMLANDI


10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü nedeniyle, devletin zirvesi de, peş peşe mesajlar yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan mesajında, 'milli egemenlik' vurgusu yaptı ve özetle şu ifadeleri kullandı:

'Milli irade, demokratik işleyiş zaman zaman kesintilere uğrasa da ülkemiz bugün Gazi Mustafa Kemal'in işaret ettiği demokratik hedefler doğrultusunda önemli mesafeler katetmiştir. Bugün millet ile devlet arasındaki bağın, insanlarımız arasındaki kardeşlik, birlik ve bütünlük azminin her zamankinden çok daha kuvvetli olduğunu iftiharla ifade edebilirim.'

CHP LİDERİNDEN DEMOKRASİ VURGUSU


CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun mesajında öne çıkan başlık ise 'demokrasi' oldu. Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

'Gazi Mustafa Kemal Atatürk, fikirleri, devrimleri, ilke ve kararlılığıyla bizim çağdaş uygarlık seviyesine ulaşma, gerçek anlamda demokrasiye geçme, kadın erkek eşitliğini sağlama, sosyal hukuk devletini hayata geçirme mücadelemize önderlik etmektedir.'

'ANLAMAYA İHTİYACIMIZ VAR'

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ise, 'Bu büyük şahsiyeti, içinde bulunduğumuz bu zorlu dönemde, her zamankinden daha fazla anlamaya ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum' ifadelerini kullandı.

Atatürk için Anıtkabir'de tören

'ASALETİNİ ÖZLEDİK'


Türk Silahlı Kuvvetlerince, 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü dolayısıyla afiş hazırlandı.

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinden yapılan açıklamada, hazırlanan 4 farklı afişe yer verildi.

'Asaletini, zarafetini, bilgeliğini...Seni özledik', 'Mustafa Kemal sizsiniz, hepinizsiniz' ve 'Bizimle bizde yaşıyorsun' ifadelerinin kullanıldığı afişlerde, Anıtkabir'i ziyaret eden vatandaşların fotoğrafları da yer aldı. Bir afişte ise Anıtkabir'de gönüllüler tarafından oluşturulan Atatürk portresi ve imzası kullanıldı.

TÖRENLERDE BİR İLK

Bu yılki törenlerde bir ilk oldu.

Türk Yıldızları ve Solo Türk uçuş gösteri yaptı.

Bir F-16'nın en düşük mesafede uçuş gerçekleştirdi.

Bu uçuşun ardından devletin zirvesi Misak-ı Milli kulesine geçti ve burada Cumhurbaşkanı Erdoğan, özel deftere yazdıklarını okudu.

Erdoğan, Atatürk ve gazilerden alınan mirası daha da ileri götürecekleri sözünü verdi.

Türk yıldızları Anıtkabir üzerinde bir kalp işareti oluşturdu.

Gösteri büyük heyecanla izlendi.

Atatürk için Anıtkabir'de tören

BALONLAR 'ATA'YA SAYGI' İÇİN HAVALANDI


Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya'da balonlar, 'Ata'ya saygı' için havalandı.

Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya'da balonlar, 'Ata'ya saygı' için havalandı.

Göreme beldesinde çok sayıda sıcak hava balonunun sepetine, bu sabahki uçuşlarda, 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü ve Atatürk Haftası dolayısıyla Türk bayrağı asıldı.

Türk bayraklarının asılı olduğu balonlar, Göreme'den güneşin doğuşuyla Kapadokya semalarına yükseldi. Uçuşlar, yaklaşık 1 saat sürdü.

Bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistler, peribacalarını ve Kapadokya'nın diğer doğal güzelliklerini havadan izledi.