Almanya'da 'Muhammet Eren'E Kalp Nakli Yapılmaması

Türkiye'den kalp nakli için Almanya'ya götürülen ancak beyninde hasar oluştuğu öne sürülerek ameliyat edilmeyen 2 yaşındaki Muhammet Eren Dönmez, İstanbul'a getirildi.

Frankfurt'tan havalanan Sağlık Bakanlığı'nın ambulans uçağıyla Türkiye'ye getirilen Muhammet Eren Dönmez, Atatürk Havalimanı Genel Havacılık Terminali'ne inen uçaktan sağlık görevlilerince ambulansa alındı.
Babası Yavuz Dönmez'in de bulunduğu ambulansla İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götürülen Muhammet Eren, hastanenin çocuk yoğun bakım servisinde tedavi altına alındı.
Hastane bahçesinde gazetecilere açıklama yapan baba Yavuz Dönmez, Almanya'da tıbbi ya da hukuki olarak verecekleri bir mücadele kalmadığını anlatarak, çocuğunun beyninde çok ciddi hasarlar oluştuğunu söyledi.

Dönmez, "Geriye dönülemez hasarlar var. Hukuki anlamda bir yere kadar aslında şansımız vardı. Tıbbi olarak çok kötü durumda olduğu için hukuki anlamda da şansımız azaldı. Benim çocuğumu buraya getirmemin tek sebebi; organlarını bağışlamak. Çünkü benim çocuğum Türkiye'de insanların organ bağışlamaması yüzünden Almanya'ya gitmesiyle bu hale geldi" diye konuştu.

Çocuğunun tedavisi açısından herhangi bir beklentisi olmadığını vurgulayan Dönmez, organ bağışı konusunda duyarlılık oluşmasını istediklerini dile getirdi.
Dönmez, "Organ bağışı konusunda bilinçli olmamız gerekiyor, Muhammet Eren'in hayatına mal olmasına rağmen" diyerek, Almanya'ya gitmelerinin tek nedeninin organ bağışının fazlalığı olduğunu ifade etti.

- "Almanya'da çok büyük hatalar yapıldı"
Almanya'da neden nakil yapılmadığı yönündeki soruyu Dönmez, "Almanya'daki problemimiz şu oldu: Maalesef Muhammet Eren'in gitmeden bir gün önce kalbi durdu, kalp durmasına bağlı beyinde hasarlar oluştu. Almanya'da nakil konusunda katı kurallar varmış biz de gitmeden önce bilmiyorduk bunu. İşin tuhaf tarafı; gittiğinde ilk çekilen görüntülerde beyninde herhangi bir hasar olmadığı söylenip çocuğumuz yapay kalbe bağlandı. Yapay kalbe bir çocuğun bağlanmasının tek sebebi, organ nakline gitmesi. Başka hiçbir sebeple bağlanmıyor. Aslında Almanya'da çok büyük hatalar yapıldı. Çocuğumuz beynindeki hasarı görüp bizim karşımızda dik durabilirlerdi. Almanya'da bunun kanuni bir problem olduğunu söyleyebilirlerdi. Biz de ona göre farklı tedavi yöntemlerini deneyebilirdik" diye yanıtladı.
Dönmez, bir aya yakın zaman Almanya'da beklediklerini, kendilerine sonradan çocuğun beyinde bir hasar oluştuğunun ve naklin yapılamayacağının söylendiğini belirterek, şöyle devam etti:
"Muhammed Eren, Türkiye'de aynı durumda olsa nakil olacak mıydı? Kesinlikle olmayacaktı. Bu sadece Almanya'ya has bir durum değil. Bu engellilerin ikinci sınıf olmasından başka hiçbir şey değil. Belçika, Hollanda, Fransa, Hindistan, Amerika, Çin aklınıza gelebilecek her yere yazdık. Hiç kimse beyninde hasar olan bir çocuğa kalp nakli yapmak istemiyor. Tercihlerini daha sağlıklıdan yana kullanmak istiyorlar. Gerekçeleri bu. Bunun temelinde organ bağışı azlığı yatıyor. Avrupa'da daha fazla ama orada 'organdan geçilmiyor' diye bir durum yok. Kalp az bulunan bir organ, daha sağlıklı birine nakletmek istediler. Benim gözümde bu insani ve yasal bir durum değil. Aileler olarak acımız aynı. Burada eşitlik ilkesi ve yaşam hakkı ilkesi göz ardı edildi."
- "Doktorlar 'bu vakitten sonra uyanmaz' dedi"
Yavuz Dönmez, Muhammed Eren'in son durumu hakkında bilgi vererek, "Beyninde iki gün önce çok ciddi kanamalar oluştu. Doktorlar 'bu vakitten sonra uyanmaz' dedi.

Birçok ilacını kestiler. 'Berlin Heart' denen yapay bir kalple kalp atışları devam ediyor, solunumu da yapay devam ediyor. Beyin ölümünün gerçekleşip gerçekleşmediğiyle ilgi bir bilgimiz yok. Buradaki doktorların hazırlayacağı rapordan öğreneceğiz" ifadelerini kullandı.
Muhammet Eren Dönmez, Türkiye'de yardımseverlerden 400 bin avro toplanarak Almanya'ya getirilmiş ve kalp nakli için Giessen Üniversitesi Çocuk Kliniği'ne yatırılmıştı. Beyninde hasar oluştuğu öne sürülerek kalp nakli yapılmayan Muhammet Eren'in ailesi, karar nedeniyle hastaneye dava açmıştı. Davaya bakan Giessen Eyalet Mahkemesi, hastaneyi haklı bularak Muhammet'in kalp nakli için bekleme listesine alınamayacağına karar vermişti.



Kaynak: AA