Alman Hasta, Türkiye'de Böbrek Nakli Oldu

20 yıldır kronik böbrek yetmezliği hastası olan Alman Brigitte Müller, böbrek nakli olmak için ülkesi yerine Türkiye’yi tercih etti.

Alman Hasta, Türkiye'de Böbrek Nakli Oldu
Brigitte Müller’e 22 yıllık eşi Olaf’tan alınan böbrek nakledildi. Türkiye’de şimdiye kadar organ nakli gerçekleştirilen ilk Alman vatandaşı da olan Birigitte Müller “Testler için geldiğimde hastane ortamını gördüm, doktorları tanıdım ve güvendim” dedi.


Kronik böbrek yetmezliği hastası olan 47 yaşındaki Alman Brigitte Müller Mart ayında ülkesinde diyaliz tedavisi görmeye başladı.

Yılda yaklaşık 2 bin 500 kadavradan, 500’de canlıdan nakil gerçekleştirilen Almanya’da kadavradan nakil için en az 10 yıl beklemesi gereken Müller’e eşi hayat verdi. Kadavradan organ çıkana kadar diyalizle yaşamak istemeyen Brigette Müller’e, 22 yıllık eşi ve iki çocuğunun babası Olaf Müller böbreğini vermeye gönüllü oldu.

ALMAN DOKTORLAR ÇEKİNDİ
Kronik kan hastalığı bulunan Müller’in vücudu pıhtılaşmayı sağlayan küçük hücreleri yıkıyordu. Almanya’da Müller çiftini takip eden kan hastalıkları uzmanının, ameliyat ve sonrasında riskli bir durum olmadığı yönündeki raporuna rağmen ülkesindeki organ nakli merkezleri ameliyatı kabul etmedi.

TÜRKİYE’DE AMELİYAT OLMAYA KARAR VERDİ
İş hayatı nedeniyle sık sık Türkiye’ye gelen Olaf Müller, buradaki ortaklarından ameliyat koşullarını araştırmalarını istedi. Türkiye’nin canlıdan böbrek nakillerinde iyi düzeyde olduğunu öğrenen Müller çifti böbrek naklinin Türkiye’de yapılmasına karar verdi. Yapılan testlerde böbreğini vermeye engel hiçbir sorunla karşılaşılmadı. Ameliyatın yapıldığı Memorial Şişli Hastanesi’nde her ihtimale karşın 5 vericiden trombosit toplandı. Doç. Dr. Burak Koçak ve ekibi Olaf Müller’in kapalı yöntemle aldığı sağ böbreğini hayat arkadaşına nakletti.

“EŞİMİN BİR PARÇASINI İÇİMDE TAŞIYACAĞIM”
22 yıllık eşinin böbreğiyle hayata dönen Brigette Müler, “Herşey iyi gitti. Çok mutluyum. Artık eşimin bir parçasını içimde taşıyacağım” dedi.

Eşine böbreğini veren Olaf Müller ise, Türrkiye’de çok sayıda ve yüksek standartta işler yapıldığını öğrendiklerini söyleyerek, “Başarılı bir ameliyat oldu. Ameliyat sonrası da çok rahat geçti. Kesinlikle Türkiye’yi tavsiye edeceğiz” diye konuştu.

“İLK ALMAN HASTA”
Nakil ameliyatını gerçekleştiren Doç. Dr. Burak Koçak, Müller çiftinin Türkiye’de ilk organ nakli yaptıran Alman olduğunu söyledi.

Almanya’nın organ nakli konusunda çok ileri düzeyde olduğunu belirten Koçak, “Aslına bakarsanız ben de “Neden Almanya’da olmadınız?” diye sordum. Yüzde 80’i kadavradan olmak üzere yaklaşık yılda 3 bin böbrek nakli yapıyorlar. Ama hastalar kadavradan nakiller için çok uzun yıllar bekliyor. Diyalizde geçen süre uzadıkça, nakillerin başarısı da azalıyor. Aile beklemek yerine canlıdan nakil arayışlarına girmiş. Almanya’daki merkezler kan hastalığı nedeniyle eşinden böbrek almayı riskli bulmuş. Aslında biz de vericiyi riske sokmak istemeyiz. Ancak bazı önlemlerle güvenli bir ameliyat yapmak mümkün oldu” dedi.

Kaynak: İHA