Paralel'le topyekün mücadele başladı

MGK toplantısında alınan kararla, Paralel Yapı'ya yönelik topyekün mücadele dönemi resmen başladı. TSK, Emniyet ve MİT, "milli güvenliği tehdit eden unsurlar" bağlamında ortak çalışacak.

Paralel'le topyekün mücadele başladı
Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) bir numaralı gündem olan paralel yapı devletten tasfiye edilecek. Paralel yapı tehdidi, 5 yılda bir güncellenen Kırmızı Kitap'a da girecek. Önceki gün alınan karar Bakanlar Kurulu'nun kabul etmesiyle birlikte tüm devlet teşkilatına gönderilerek milli güvenliği tehdit eden yapının unsurları ayıklanacak. Yine kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapacak kişilerin belirlenmesinde bu karar çerçevesinde güvenlik soruşturmalarında paralel yapının unsurları olmamasına dikkat edilecek. Böylece paralel yapının devlete sızması engellenmiş olacak.

MGK KARARLARI NE ANLAMA GELİYOR

Geçmiş yıllarda, MGK'nın bir numaralı gündem maddesi PKK veya irtaci faaliyetler oluyordu. Bu toplantıdaki bir numaralı madde ise paralel yapı oldu. Kurulun aldığı tavsiye kararlar ise Başbakan tarafından Bakanlar Kuruluna bildiriliyor ve uygulanması için bir başbakan yardımcısı görevlendiliyor. MGK'nın önceki gün yapılan toplantısında alınan kararlar da Davutoğlu tarafından Bakanlar Kuruluna bildirilecek.

LEGAL GÖRÜNÜM ALTINDA

Her 5 yılda bir güncellenen ve kamuoyunda 'Kırmızı Kitap' olarak bilinen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ne de girmesine kesin gözüyle bakılıyor. 'Legal görünüm altında illegal paralel yapılanmalar' altında 2015'de Kırmızı Kitap'a girece paralel yapının milli güvenliğin 1 numaralı tehditi olarak belirlendi. Yapılan açıklamada ise,'Legal görünüm altında illegal faaliyet yürüten paralel yapılanmalar ve illegal oluşumlar ile yürütülen mücadele kararlılıkla sürdürülecek' denildi.

DEVLETE SIZMASI ENGELLENECEK

MGK kararlarının uygulanmasını sağlayacak olan Başbakan Yardımcısı paralel yapıyla mücadele ile ilgili devlet kurum ve kuruluşlarının nasıl hareket etmesi gerektiği konusunda yol gösterici olacak. Devlette yapılanmış paralel unsurları tasfiye ederek işe başlanacak.

Güvenlik için titiz soruşturma

Alınan kararalara göre legal görünüm altında illegal faaliyetleri tespit edilen tüm kamu personeli devletten uzaklaştırılacak. Kurumlara alınacak personel içinde güvenlik soruşturmaları daha titiz yapılacak.

Yurtdışı faaliyetlere inceleme

MGK sonrası yapılanm açıklamaya göre paralel yapının yurtdışındaki faaliyetleri de mercek altına alınacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekim ayının ikinci haftası yaptığı Afganistan ziyaretinin dönüşünde şöyle konuşmuştu: 'Bu neyi getirir, bu yargının da uluslararası camianın da bu tür olaylara bakınışı değiştirir, önemli bir adımdır bu.

Dostluk, kardeşlik bağlarıyla birbirine bağlı olduğunu söyleyen ülkeler bu tür şeylerde o ülkenin gerek Bakanlar Kurulu gerekse Milli Güvenlik Kurulu gibi önemli bir kurumunun almış olduğu kararı veya tavsiyeyi gözardı etmezler.'

10 buçuk saatle tarihe geçti

MGK, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında ilk kez toplandı. Kurulun, Çankaya Köşkü'ndeki Ekim ayı olağan toplantısı saat 14.25'te başladı, gece yarısı saat 00.50'de sona erdi. Böylece toplam 10 saat 25 dakika süren rekor MGK toplantısı Türkiye tarihine en uzun toplantı olarak geçti. Toplantıda paralel yapı dışında, terörle mücadele kapsamında sürdürülen çözüm süreci ele alındı, sürecin oluşturduğu olumlu atmosferi ve huzur ortamını bozmaya yönelik provokatif olaylara karşı kamu düzeni ve güvenliğini koruma konusundaki kararlılık teyit edildi. Toplantıda ayrıca Suriye'de yalananlar da değerlendirildi.