İzmir'de Spina Bifida Etkinliği

Türkiye Spina Bifida Derneği üyeleri, hidrosefali gibi omurga açıklığı hastalığına dikkat çekmek amacıyla Gündoğdu Meydanı'nda bir araya geldi.

Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde bir araya gelen Türkiye Spina Bifida Derneği üyeleri Gündoğdu Meydanı'na kadar Bloco Entrudo Ritm Grubu'nun müziği eşliğinde yürüdü.
Meydanda insan zinciri oluşturan grup adına konuşan Türkiye Spina Bifida Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Cevval Ulman, Spina Bifida'nın doğuştan omurga açıklığı anlamına gelen doğumsal bir anomali olduğunu belirtti.

Beyinde su toplanması, bacaklarda felç ya da yürüme bozuklukları, mesane ve bağırsak kontrolünün bulunmaması gibi sorunlara yol açan Spina Bifida'nın her bin canlı doğumdan 3'ünde rastlandığına dikkati çeken Ulman, "Genellikle omurganın üzerindeki açık yara, kıllı bölge veya sadece bir gamze şeklinde görülebilir. Açık yara ile doğumlarda 48 saat içinde beyin cerrahisi doktorları tarafından ameliyat edilmesi gereklidir" dedi.

Uygun tedavi sağlandığında Spina Bifida hastası olanların da üretken bireyler haline gelebildiğini söyleyen Cevval Ulman, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Türkiye Spina Bifida Derneği olarak amacımız, gebelik öncesi folik asit vitamini alımıyla yüzde 70 oranında önlenebilen anomaliyle ilgili toplumsal farkındalık yaratmak ve Türkiye'de unlara folik asit vitamini eklenmesini sağlamak için imza kampanyası başlatmaktır. Tüm dünyada 81 ülkede unlar zorunlu olarak folik asit vitamini ile zenginleştiriliyor. "
"Türkiye'de unlara folik asit eklensin" yazılı pankartlar taşıyan dernek üyeleri açıklamanın ardından Spina Bifida'ya dikkat çekmek amacıyla imza kampanyası başlattı.
Kaynak: AA