Havza'da Şeker Pancarı Hasadı

Havza Ziraat Odası Başkanı Fahri Şahin ve Havza Çiftçi Mallarını Koruma Derneği Başkanı Recai Ergin, Havza'da bulunan Aslançayır şeker pancarı alım sahalarında incelemelerde bulundu.

Alım sahasına gelen şeker pancarlarını inceleyen ve alımlarla ilgili yetkililerden bilgi alan Şahin, bu yıl Havza'da 3 bin dönüm alanda şeker pancarı ekimi gerçekleştirildiğini söyledi.

Pancarın bu yılki taban fiyatının 0,15 lira olduğunu anımsatan Şahin, "Bu fiyat ürünün şeker oranına göre değişmekte. Ayrıca ürününü fabrika merkezine götüren üreticiye ton başı 10 lira nakliye ücreti verilmekte. Bu yıl Havza'da 30 mahallemizde yaklaşık 550 çiftçimiz 3 bin dönüm alanda şeker pancarı ekimi gerçekleştirdi. İlçemizde tahmini rekolte ise 12 bin ton civarında beklenmekte Bu yıl çiftçimize, şeker pancarı sayesinde 1 milyon 800 bin lira girdi sağlanacak" dedi.

Şahin, ilçede pancar ekim alanlarının her geçen yıl azaldığını belirterek, şunları kaydetti:
"Pancar ekim alanlarının azalmasının, ilçedeki engebeli arazi yapısından ve girdi fiyatlarının yüksekliğinden kaynaklanmakta. Bu yıl kuraklık nedeniyle rekoltede düşüş beklemekteyiz. Bölgemiz yeterli yağışı alamadı. İlçemizde şeker pancarının ortalama verimi dönüm başına 4 ila 4,5 ton iken bu sene kuraklık nedeniyle dönüm başına 3 tona kadar geriledi. Bu durum özellikle sulama imkanı olmayan çiftçimizi olumsuz etkiledi. Edindiğimiz bilgilere göre önümüzdeki yıl şeker pancarı fiyatında bir artış gerçekleşecek. Bu da pancar ekim alanlarının artmasını sağlar. İlçemizde şeker pancarı hasadının kasım ayı sonuna kadar devam etmesi bekleniyor."
Kaynak: AA