Dayıbaşı katliamı

Türkiye madende mahsur kalan 18 işçinin sağ salim çıkarılmasını umutla beklerken, dün sabah Isparta'dan gelen felaket haberiyle sarsıldı.

Dayıbaşı katliamı
Isparta'nın Yalvaç İlçesi'nden elma bahçesinde çalışan işçileri götüren midibüs kaza yaptı. Kazada 17 kişi öldü, 28 kişi yaralandı.

Ölü ve yaralıların çoğu evlerine ekmek götürmek için didinen kadınlardı. Kazada ortaya çıkan bir ayrıntı ise herkesi şoke etti.

'Dayıbaşı' daha çok para kazanmak için 24 kişilik midibüse 46 kişi bindirdi ve hayatını kaybedenlerden çoğu araca jandarma kontrolünü geçtikten sonra bindi.

KAZA NEDENİ YOLCU FAZLALIĞI

Isparta'dan gelen bir ekip, 1999 model midibüsün lastiklerinin derinliklerini ölçtü, aracın genel durumuyla ilgili notlar aldı. Kaza yapan midibüste kapasitesinin üzerinde yolcu alınması nedeniyle yaklaşık 1200 kilogram fazla ağırlık tespit edildi. Aracın freninin patlamasına bu aşırı yolcu almasının neden olduğunu belirten yetkililer, incelemelerin bu doğrultuda sürdürüldüğünü açıkladı.

İŞÇİYE 35 LİRA YEVMİYE

Bahçelerdeki elma toplama işinde çalışan işçilere, bahçe sahibi tarafından kişi başı 50-55 lira ödendiği, bu paranın 20-25 lirasının işçileri bulan'dayıbaşı' adı verilen organizatörler ve ulaşım için kesildiği belirtildi. Böylece işçilerin eline günlük 30- 35 lira geçtiği öğrenildi.

İŞÇİLER ÇALIŞIYOR DAYIBAŞI KAZANIYOR

Dayıbaşı sisteminin kullanıldığı bir diğer yer ise maden ocakları...Dayıbaşı aldığı normal maaşın dışında hem sorumluluğu altındaki işçi başına ücret hem de fazla üretim üzerinden prim alıyor...

Bunun için de işçilerin fazla üretim yapması için sürekli fazla çalışmaya zorluyor...