Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Etyemez Açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, son zamanlarda yaşanan iş kazalarına değinerek "Soma ve Ermenek'teki maden kazaları Ahilik ahlakını, iş sağlığı ve güvenliğinin ne kadar önemli ve gerekli olduğunu hatta belki de bu sorunun çözümünü yine kendi kültür ve medeniyet kodları içinde aramamız gerektiğini bir kez daha ortaya koydu" dedi.

Etyemez, Şanlıurfa'da bir otelde düzenlenen Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) 88. Genel İdare Kurulu Gala Programı'da AK Parti hükümeti olarak Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Bu hedef doğrultusunda son 12 yılda ülkeyi çağ atlatarak hem vatandaşların yaşam standartlarını yükselttiklerini hem de güvenli bir büyümeyi gerçekleştirdiklerini belirten Etyemez, bakanlık olarak sürüdürülebilir bir sosyal güvenlik sisteminden, sağlık hizmetlerinin finansmanına, çalışma hayatına ilişkin düzenlemelerden işsizlikle mücadeleye kadar tüm vatandaşları ilgilendiren alanlarda çalışma yaptıklarını ifade etti.

Sosyal güvenlik reformuyla vatandaşların arasındaki farklı uygulamaları kaldırdıklarını aktaran Etyemez, "2002'de yüzde elliler seviyesindeki kayıt dışı istihdam oranını yüzde otuzlara kadar düşürdük. İşverenlerimize ve istihdama ciddi katkılar sunan teşvikler uyguladık. İşsizlikle mücadeleyi çok yönlü ele aldık. Nitelikli iş gücü yokluğuna dikkat çekerek mesleki eğitime önem verdik. 1 Mayıs'ı belirli bir siyasi görüşün tekelinden çıkararak emek ve dayanışmanın bayramı haline getirdik ve başörtüsü zulmünü ortadan kaldırdık" dedi.

İş sağlığı ve güvenliği konusunda da ciddi anlamda çalışmalar yaptıklarının altını çizen Etyemez, söz konusu konunun her şeyden önce insani bir sorumluluk, yasal zorunluluk ve güvenlik kültürünün bir parçası olduğunun herkesçe kabul edildiğini kaydetti.

Çalışma hayatında Ahilik geleneğinin önemini vurgulayan Etyemez, şöyle devam etti:
"Yakın zamanda bu topraklardan neşet etmiş olan MÜSİAD'ın da kendi bünyesinde yaşatması gerektiğini vurguladığım Ahilik kültürünü çeşitli etkinliklerle yad ettik. Ahilik geleneğinde çırak, ustasını babası gibi görür, usta da çırağını evladı gibi severdi. Bu gelenekte iş ahlakı vardı. Soma ve Ermenek'teki maden kazaları Ahilik ahlakını, iş sağlığı ve güvenliğinin ne kadar önemli ve gerekli olduğunu hatta belki de bu sorunun çözümünü yine kendi kültür ve medeniyet kodları içinde aramamız gerektiğini bir kez daha ortaya koydu. Bizim medeniyetimiz insanı yaşatmaya yönelik, insanı merkeze alan, yaşatma idealini hep en üstte tutmuş olan kutlu ve kadim bir medeniyettir ancak böyle bir kültür oluştuğu taktirde iş kazası ve meslek hastalıklarının önüne geçilecektir. Bakanlık olarak özellikle insanı merkeze alan önleyici politikanın yaygınlaştırılması üzerinde hassasiyetle durmaktayız."
Etyemez, Yeni Türkiye'de herkesin gelecek endişesi duymadan sağlık, huzur ve güvenle yaşadığı bir ülke inşa etmeye çalıştıklarını sözlerine ekledi.
MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak da Türkiye'nin yaşatılmaya çalışılan tüm olumsuzluklara rağmen her alanda geliştiğini ve bu sürecin devam etmesi için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini belirterek, "Türkiye'nin ekonomisine göz attığımızda 2009 yılının 9'uncu çeyreğinden beri yani 19 çeyrektir büyüyen bir tabloyla karşı karşıyayız. Önce Gezi olayları, arkasından 17 ve 25 Aralık operasyonlarıyla oluşturulmaya çalışılan politik ve toplumsal kargaşa ortamına rağmen ekonomimiz artık bu tür krizlere karşı dayanıklı olduğunu net bir şekilde ispat etti" diye konuştu.

Etkinlikte daha sonra programa katkı sunanlara plaket verildi.

Toplantıya Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç ve çeşitli illerden çok sayıda MÜSİAD üyesi katıldı.




Kaynak: AA