Mehdi Eker: Huzur ortamını sabote etmek istiyorlar

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır'da IŞİD'in kuşattığı Kobani'ye destek olunmasını isteyen grupların eylemleriyle ilgili konuştu. Çıkan olaylarda 10 kişinin hayatını kaybettiğini açıklayan Eker, halen süren sokağa çıkma yasağının bu gece tekrar değerlendirileceğini ifade etti.

Mehdi Eker: Huzur ortamını sabote etmek istiyorlar
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır'da yaşanan olaylarda 10 kişinin öldüğünü, 45 kişinin de yaralandığını söyledi.

Eker, olaylarla bağlantısı olduğu bilinen 30 kişinin de gözaltına alındığını bildirdi.

Sağduyu çağrısında bulunan Bakan Eker, 'Amacımız bu şehirde yaşayan insanların can ve mal güvenliğini sağlamaktır. Barış ve sulhun dilini kullanmalıyız' dedi.

Tarım Bakanı, kentte dün saat 22.00'den itibaren başlayan sokağa çıkma yasağının ise bu akşam tekrar değerlendirileceğini açıkladı.

Bu arada Diyarbakır Valiliği'nden yapılan açıklamada, alınan karar gereğince kent genelindeki tüm eğitim kurumlarının 13 Ekim Pazartesi gününe kadar tatil edildiği bildirildi.

Bakan Eker şunları söyledi:


''Burada kaos lobisi var. Bunu bilelim. Bunun hedefi Türkiye'de özellikle bölgede 30 yıldır unutulan, son 2 yıldır hatırlanan barış ve huzur içerisinde yaşama duygusunu sabote etme, bu ortamı zehirlemektir. Çözüm sürecini zehirleme teşebbüsü var. Bunu kaos lobisi düzenliyor.

Türkiye'de huzuru barışı tesis edecek milli birlik ve beraberlik projesini hayata geçirecek, çözüm sürecini kalıcı bir barışa dönüştürecek bir uygulama içerisindeyiz. Buna zarar vermeye, zehirlemeye çalışanlara da bu fırsatı vermeyeceğiz. Birinci hedef bu. Bunu yapmaya kalkışıyorlar, çalışıyorlar. Tabi zil takıp oynayacaklar.

Diyarbakır'da 10 kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerin ikisinin ismi belli değil. 45 yaralı hastanelerde tedavi görüyor. Hayatını kaybedenlerin çoğuna ateş açılmış. Marketler, esnafa ait iş yerleri dahil olmak üzere Diyarbakır'da çok sayıda iş yeri ya tahrip edildi ya yağmalandı. Diyarbakır'da dün saat 22.00'den itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Yasak bu gece tekrar değerlendirilecek.

Şehir şu anda genel anlamda sakin. Çağrımız bütün vatandaşlarımızın kesinlikle sokağa çıkma yasağına uyması yönünde. Vatandaşlarımız soğukkanlı bir şekilde meseleye yaklaşsın. Barış dili kullanılsın, şiddetin değil. Sosyal medyada kışkırtıcı bir dil kullanılıyor. Diyarbakır'da canına kast edilenler de Kürt. Olaylarda ambulanslara da zarar verildi. Bir an önce bu şehirde sükunet sağlanmalı. Devlet vatandaşın can güvenliği için tedbir aldı. Gösteri yapılacaksa meşruiyet içinde yapılmalı.''