Kobani protestolarında 25 kişi hayatını kaybetti

IŞİD'in Kobani'ye saldırılarını bahane ederek gerçekleştirilen protesto eylemlerinde hayatını kaybedenlerin sayısı 25'e yükseldi.

Kobani protestolarında 25 kişi hayatını kaybetti
Kobani bahanesiyle sokaklara inen PKK yandaşları terör estirdi. HDP'nin çağrısıyla sokağa dökülen eylemciler, yolları kapatıp işyerlerini yaktı. Olaylarda 8 ilde 25 kişi öldü. Onlarca kişi yaralandı.

Diyarbakır başta olmak üzere pek çok kentte yoğunlaşan Kobani eylemleri, şehirleri savaş alanına çevirdi. Kamu ve özel binalara saldıran, araçları yakan gruplar, marketleri de yağmaladı. Olaylarda, Diyarbakır'da 10, Siirt'te 4, Mardin'de 6, İstanbul, Adana, Muş, Van ve Batman'da 1'er olmak üzere 25 kişi hayatını kaybetti.

İstanbul (1 ölü): Beyoğlu, Esenyurt, Şişli, Kadıköy, Sultangazi ve Bağcılar olmak üzere birçok ilçede araçlar ateşe verildi, banka şubeleri talan edildi. 12 otobüs yakıldı. Esenyurt'ta önceki gece başından vurularak yaralanan Mert Değirmenci'nin (18) dün beyin ölümü gerçekleşti. Bağcılar Evren Mahallesi'nde göstericiler polise ateş açtı. Bir polis ayağından yaralandı. İl genelindeki olaylarda 9'u polis 31 kişi yaralandı. 98 gösterici gözaltına alındı.

Diyarbakır (10 ölü): Devlet kurumları, işyerleri, bankalar ateşe verildi. PKK yandaşlarıyla Hüda-Par üyeleri çatıştı. Olaylarda 10 kişi öldü, 45 kişi yaralandı. 4 tabur askerin asayişi sağladığı kentte 3 gün sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 13 Ekim'e kadar eğitime ara verildi. Devlet dairelerinde çalışan memurlar idari izinli sayıldı.

ŞEHİRLERİ ATEŞE VERDİLER

Siirt (4 ölü): Göstericiler Kurtalan ilçe belediyesine saldırdı. Araçlar ateşe verildi. Göstericiler ile Hüda-Par'lı bir grup arasında silahlı çatışma çıktı, 6 kişi ağır yaralandı.

Mardin (6 ölü): Hüda-Par ilçe binasına pompalı tüfekle ateş açıldı. 3 kişi hayatını kaybetti. Kızıltepe'de araçlarından indirilen 2 kişi öldürülürken, araçları da yakıldı. Mardin'in Dargeçit İlçesinde jandarma güçlerine el yapımı patlayıcı atmaya çalışan gruba ateş açıldı. Olayda ilk belirlemelere göre 1 kişi öldü, 6 yaralandı

Muş (1 ölü): Eylemlerde ölen Hakan Buksur'un cenazesinde gerginlik çıktı. 7 okul, AK Parti binası, devlet kurumları ve işyerleri ateşe verildi.

Batman (1 ölü): 22 yaşındaki Emrah Demir hayatını kaybetti. Hüda-Par il binası ateşe verildi.

Adana (1 ölü): Yüreğir ilçesinde bir eve giren maskeli kişiler, silah ve bıçakla saldırdıkları Ahmet Albay'ı (69) öldürdü, oğlu Veysi'yi yaraladı.

Mersin: Tarsus ilçesinde D-400 karayolunu kapatan göstericiler tabanca ve av tüfeğiyle polise ateş açtı. Tarsus Emniyet Müdürü Haydar Çelik, sol eline isabet eden mermiyle yaralandı.

Van (1 ölü): Bazı gruplar arasındaki çatışmada 55 yaşındaki Hamit Caner öldü.

Şanlıurfa: Viranşehir'de lastiklerle ateş yakarak gösteri yapıldı. AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Akyürek'e ait ev ve işyerleri ateşe verildi. Cadde üzerindeki banka ve diğer işyerlerine de taş ve molotoflarla saldırı düzenlendi.

İzmir: Karabağlar ilçesinde içinde müşteri olan süpermarket molotoflarla ateşe verildi. Şans eseri can kaybı yaşanmadı. Kentteki olaylarda toplam 27 kişi gözaltına alındı .

Avrupa: Londra'da 150 kişilik grup tarihi parlamento önündeki caddeyi bir süre trafiğe kapattı. Almanya'nın Hamburg ve Celle kentlerinde Kürt gruplar ile karşıt görüşlüler arasında arbede yaşandı. Fransa'da Türkiye'nin Marsilya Başkonsolosluğu'na saldıran 16 gösterici gözaltına alındı.

TERÖR ÖRGÜTLERİ BİRLEŞTİ
İstihbarat birimlerine göre özellikle İstanbul'da yürütülen eylemleri 3 grup organize ediyor. PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H liderliğindeki Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (DHKP-C) ve Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP) örgütüne bağlı militanlar, HDP'nin çağrısıyla ortak hareket etme kararı aldı. Sokakların kan gölüne dönmesine çanak tutan HDP, bugün basın toplantısıyla yeni kararlarını açıklayacak.

6 İLDE ASKER SOKAKTA
Olaylarda 22 kişi öldü. Yurt genelinde yaralı sayısının 200'ü bulduğu tahmin ediliyor.
Diyarbakır, Mardin, Van, Siirt, Batman ve Muş'ta sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Diyarbakır'da yasak gündüz için kaldırılırken, saat 18.00'den yarın 06.00'ya kadar tekrar uygulanacak.
Diyarbakır ve Batman'da okullar 13 Ekim'e kadar tatil edildi. Bazı futbol maçları ertelendi.

TÜRK BAYRAKLARINI İNDİRİP YAKTILAR
Terör örgütü yandaşları Türk bayrağı ve Atatürk büstlerini hedef aldı. İzmir Konak'ta şehitlikteki Türk bayrağı indirilerek yakıldı. Ağrı Doğubayazıt'ta 500 kişilik grup, bayrak ve Atatürk büstünü parçaladı. Siirt'te de bir akaryakıt istasyonunda asılı Türk bayrağını indirmek isteyenlere işyeri sahibi ateş açtı. 1 eylemci ile işyeri sahibi yaralandı.