Diyarbakır diken üstünde

Diyarbakır'da dün gergin saatler yaşandı. Olaylarda 8 kişi hayatını kaybetti. Gerilim sonrası İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı askerler önlem amacıyla kentin bazı bölgelerinde konuşlandırıldı.

Diyarbakır diken üstünde
Kentte sokağa çıkma yasağı Çınar, Eğil, Ergani, Dicle, Hani, Hazro, Kocaköy ve Kulp ilçeleri de dahil edilerek perşembe saat 06.00'ya kadar uzatıldı.

Sabah saatlerinde askerlerin kentin farklı noktalarında güvenlik önlemi aldığı görüldü.

Kent güne sessiz başladı. Sokağa çıkma yasağının uzatıldığını bilmeyen bazı vatandaşların dışarı çıktığı görüldü. Ancak polis araçlarından yasağın uzatıldığı anonsları yapıldı. Kentte sakin bir hava hakim.

THY'nin gece saat 00.20 ve sabah 07.15'te İstanbul'dan Diyarbakır'a gidecek uçakları da kentte uygulanan sokağa çıkma yasağı nedeniyle iptal edildi.

Diyarbakır Emniyet Müdürü Halis Böğürcü, kentte çıkan olaylarda ölü sayısını 8 olarak açıkladı. Böğürcü, ölenlerden 5'inin Hüda-Par'lı olduğu yönünde bilgiler aldıklarını söyledi. Böğürcü, diğer 3 kişinin ise kimlik belirleme çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

Gece de devam eden olaylar nedeniyle Valiliğin talebi üzerine İl Jardarma Komutanlığı'na bağlı askerler önlem amaçlı şehre geldi. Askerler, kentin önemli bölgelerine konuşlandırılırken, zaman zaman olaylara da müdahalelerde bulundu. Diyarbakır'ın birçok semtinden gece yarısı çok sayıda silah seslerinin yükseldiği duyuldu.

Bu arada Diyarbakır Emniyet Müdürü Halis Böğürcü'nün kentten ayrıldığı yönünde sosyal medyada çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığı ve Böğürcü'nün görevi başında olduğu belirtildi.

Diyarbakır genelinde son 24 saatte meydana gelen olaylarda ayrıca 8 vatandaşın özel mülkü, 3 vatandaşın aracı, 10 kamu binası ve 20 resmi aracın zarar gördüğü belirtilen açıklamada, 2 güvenlik görevlisinin de molotof ve taş atılması sonucu yaralandığı bildirdildi.

5 TABUR ASKER SEVK EDİLDİ


Olayların en yoğun yaşandığı şehirler arasında yer alan Diyarbakır’a çevre illerden 5 tabur asker sevk edildi. Olası eylemlere karşı Jandarma Özel Harekat timleri başta olmak üzere 2 bin asker hazır kıta bekletiliyor.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI UZATILDI


Valilikten yapılan açıklamada, 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11/C maddesi gereğince merkez Bağlar, Kayapınar, Sur, Yenişehir ilçeleri ile Bismil, Silvan ve Lice ilçelerinde ortaya çıkan şiddet eylemleri nedeniyle bozulan asayiş ve güven ortamının tekrar tesis edilmesi için saat:07.00'ye kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiği anımsatıldı.

Yapılan değerlendirme sonucu sokağa çıkma yasağının Çınar, Eğil, Ergani, Dicle, Hani, Hazro, Kocaköy, Kulp ilçelerinin de dahil edilerek 9 Ekim Perşembe günü saat 06.00'ya kadar uzatıldığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Şehrimizin huzuru, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği bakımından sokağa çıkma yasağına uyulması büyük önem arz etmektedir.

Güvenlik, sağlık (112 komuta kontrol, 112 Acil Sağlık İstasyonları, hastanelerde vardiye değişimleri), itfaiye, su, doğalgaz, elektrik, ulaşım idaresi çalışanları hariç diğer kamu görevlileri idari izinli olacaktır."

KENT BU SABAH SAKİN

Kentte dün akşam ilan edilen ve yarın sabaha kadar uzatılan sokağa çıkma yasağı ile birlikte çok sayıda zırhlı askeri araç kentin önemli noktalarında konuşlandırıldı. Kariyer diye tabir edilen zırhlı araçlar kritik noktalarda. Sivil polis araçlarının da kentte devriye görevinde bulunduğu görüldü. Polise ait TOMA'lar dün gece yollarda kurulan barikatları temizlemeye çalıştı. Diyarbakır'da çok az sayıda ticari taksi ve bazı minibüsler çalıştı. Sokağa çıkma yasağından uzatıldığından haberi olmayan kent sakinlerinin ise yol kenarlarında araç beklediği görüldü. Polis araçlarından sokağa çıkma yasağının uzatıldığı duyuruldu.

OLAYLARIN İZLERİ SAVAŞI ANDIRIYOR

Dün gece yaşanan olayların izleri sabah saatlerinde daha net görülmeye başlandı. Özellikle Yenişehir ilçesinde Ekinciler ve Gevran caddeleri üzerinde bulunan bankalar, mobese direkleri ve elektrik direklerinin devrildiği, yol kapatmak için kullanılan halen yerlerinde durduğu ve yolların temizlenmediği görüldü.