Başörtüsüne saldırıya sakin direniş hareketi

Avustralya’da son günlerde başörtülerinden dolayı saldırılara maruz kalan kadınlar için İslamofobi Kayıt Merkezi kuruldu.

Başörtüsüne saldırıya sakin direniş hareketi
Başörtüsü karşıtı saldırıların yaşandığı Avustralya'da İslamofobi Kayıt Merkezi'ni kuran Vaiszadeh, mağdurlara kucak açtı. İnternette de kampanya yürüten Vaiszadeh, “Sloganımız'Sakin ol ve İslamofobiye diren” dedi.

Merkezin kurucusu Mariam Vaiszadeh, Sovyet savaşı sırasında Afganistan'dan kaçarak Avustralya'ya yerleşmiş bir avukat. Vaiszadeh, Avustralya'da yaşayan ve İŞID operasyonlarından dolayı İslamofobik saldırılara maruz kalan kadınlara kucak açıyor. Ekibiyle birlikte onların hikayelerini dinliyor ve ücretsiz hukuki danışmanlık yapıyor. İslamofobiye karşı mücadele veren Mariam Vaiszadeh, Avustralya'da yaşananları ve İslamofobiyle mücadele etmek için yürüttüğü kampanyaları Star'a anlattı:

Saldırıyı bize haber verin

Merkezde çalışmalarımızı yürütürken sözlü ya da fiziksel saldırıya uğrayan başörtülü kadınların sayısında ciddi bir artış olduğunu gördüm. Sürekli olarak insanları bilgilendirmek için duyurular yapıyoruz. Eğer dinine ya da ırkına ilişkin bir saldırıya uğruyorsa bize haber vermelerini istiyoruz. Ücretsiz hukuki danışmanlık yapıyoruz.'Bir saldırıya uğrarsanız hemen polise haber verin. Şahitlerin iletişim bilgilerini alın. Kayıt Merkezi için ayrıntılı bir rapor hazırlayın. Eğer mümkünse saldırganın fotoğrafını çekin, söylediklerini kayıt altına alın' diyerek onları yönlendiriyoruz. Sloganımız'Sakin ol ve İslamofobiye diren.'

Başörtülü sosyal kampanya

Çalışmaları yürütürken Ruth isminde bir kadınla tanıştım. Başörtüsü takarak yanımızda durmak istediğini söyledi. Facebookta profil fotoğrafını değiştirdi ve altına neden yaptığına ilişkin bir açıklama yazdı. Yazısında Avustralya hükümetini ve Avustralya halkının islamofobik tutumlarını körükleyen medyayı da eleştirdi. Ruth'un bu hareketi bana ilham oldu ve WISH kampanyasını başlattık. İnanılmaz bir geri dönüş aldık. Hayatın her alanından Müslüman olmayan Avustralyalılar bu kampanyaya destek verdi. Herkes başörtülü bir fotoğraf çektirerek profil resmi yapmaya başladı ve altına neden bu dayanışma hareketine katıldığını yazdı. #hijabforaweek hashtagiyle twitter'da paylaştılar.
Müslüman ve gayrimüslimler arasında köprüler kuruldu

Vaiszadeh, Ruth adında Avustralyalı bir kadının Müslüman kadınlara destek vermek için facebook sayfasında başörtülü bir fotoğrafını paylaşması üzerine bir kampanya başlattı. Tesettürlü Müslüman Kadınlarla Dayanışma (#WISH- Women in Solidarity with Hicabis) adını verdikleri Facebook sayfasında kadınlar, başörtülü fotoğraflarını paylaşırken erkekler, ellerinde “#WISH- Women in Solidarity with Hicabis” yazılı dövizler taşıyarak çektirdikleri fotoğrafları sayfaya ekliyor. Sayfaya destek verenler arasında milletvekilleri, televizyon sunucuları, oyuncular, Hristiyanlar ve ateistler de bulunuyor. Vaiszadeh, “Bu kampanya sadece başörtülülerin sesini duyurmak için yapılmadı. Bu insanlığa inanmamız için yapıldı. Bu kampanya ile Müslüman ile gayrimüslim arasında köprüler kuruldu. Kampanya için başörtüsü takan arkadaşlar bunun nasıl bir duygu olduğunu, Müslümanların nasıl önyargılara maruz kalabileceğini tecrübe etmiş oldu” diye konuştu.

Sevgi üstün gelecek

Vaiszadeh, “Bu hareket, ırkçı ve islamofobik saldırılara maruz kalan kadınlara cesaret oldu. Bununla yüzleşip başa çıkmayı öğrendiler. Bu şekilde Avustralya halkının gözünde başörtüsü normalleşmeye başladı. Üzerindeki negatif çağrışımları attı. Sözlü ya da fiziksel saldırılara maruz kalan kadın bunu kamu ile paylaşmaya çekiniyor. Bir çoğu travma yaşıyor ve profesyonel yardım alıyor. Bu fotoğraf paylaşımıyla onların insanlığa olan inancını arttırdık. İslamofobik hareketlerde bulunan insanların azınlık olduğunu ve sevginin nefretten elbette daha üstün geleceğini bilsinler” dedi.