Bursa'nın ''siyah İnciri' Mercek Altında

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB), ''Bursa Siyah İncirini Koruyalım'' çalışmaları kapsamında, 2014 incir sezonunu değerlendirdi.

UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı, yaptığı açıklamada, tarım ilaçlarının incire bulaşmasının engellenmesi gerektiğini belirterek, ihracatçının da üreticinin yanında olacağını söyledi.

UYMSİB'in Bursa Siyah İnciri ile doğrudan ilgili 5 projesi olduğunu dile getiren Dr. Çalı, bu konudaki denetimlerin üst düzeyde yapılması gerektiğini kaydederek, bu seneki olumsuz hava koşullarının incirde bir takım sorunlara yol açtığını bildirdi. 2014 yılında yaşanan düzensiz yağmurların incirde kalite kaybına sebep olduğunu da vurgulayan Çalı, ''Üreticilerin çevre temizliği konusuna odaklanması gerekiyor. İlaçlama yöntemi bizler için en son çaredir. İlaçlamaya gelene kadar 7-8 çeşit koruma yöntemi vardır. İlk önce alınması gereken kültürel önlemlerdir. Çevre ve halk sağlığı ön plana çıkarılmalıdır'' şeklinde konuştu.

İncirin korunmasında üreticilerin de bazı sorumluluklar alması gerektiğini anlatan Dr. Çalı, bahçelerin çok iyi temizlenmesi ve ilek torbalarının işi bittikten sonra toplanması, uzun süre ağaçlarda kalmamasına özen gösterilmesi gerektiğini ifade etti.

Bahçe sahiplerinin bu konularda bilinçli olmasının önemine işaret eden Çalı, ''Temizlik konusunu fazla önemsememekten kaynaklı bazı sıkıntılar olabiliyor. Bu tarz problemleri ortadan kaldırmak adına bahçe sahiplerinin, muhtarların bilinçlenmesi gerekiyor. UYMSİB olarak bizler, önümüzdeki günlerde bu konu ile ilgili çalışmaları başlatacağız'' dedi.

Pas hastalığının önemini vurgulayan Dr. Çalı, ''Nilüfer, Mudanya ve Osmangazi ilçelerinde son zamanlarda temizlik sorununun yanı sıra, pas hastalığının da ortaya çıktığını görüyoruz. Pas hastalığında alınacak önlemlerin en başında budama vardır. Nemli ortamlarda daha çok gelişen pas hastalığında havalandırmanın büyük önemi vardır'' ifadesini kullandı.
İhracatçının her zaman üreticinin yanında olacağını da vurgulayan Çalı, incirde ruhsatlı bir ilacın olmamasının iyi değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA