Trafik kazalarında eğitim durumu ne kadar etkili?

Yapılan araştırmaya göre, hem ölüm hem de yaralanmayla sonuçlanan trafik kazalarına ilkokul mezunlarının daha çok karıştığı belirlendi.

Trafik kazalarında eğitim durumu ne kadar etkili?
Ankara Üniversitesi Adli Bilimler Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürol Cantürk danışmanlığında, Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi Uzmanı Dr. Savaş Küçük'ün yaptığı araştırmada, ölümlü araç kazalarında sürücü kusur durumları, sürücülerin sosyo-ekonomik ve demografik özellikleri açısından değerlendirildi.

Araştırma kapsamında, Adli Tıp Kurumu Ankara Grup Başkanlığı Trafik İhtisas Dairesine 2011 ve 2012 yıllarında mahkemelerce gönderilen ve tesadüfi olarak seçilen 301 ölümlü, 200 yaralamalı dava dosyasındaki mevcut veriler incelendi. İstatistiklere göre ölümlü trafik kazalarına karışan sürücülerin yüzde 43,4'ünün, yaralamalı kazalara karışan sürücülerin de yüzde 41,5'inin ilkokul mezunu olduğu belirlendi.

İlkokul mezunlarını her iki grup trafik kazasında da lise mezunlarının takip ettiği tespitinin yapıldığı araştırmaya göre, tahsil durumuna göre kazaya karışma oranı şöyle:

Tahsil durumu Karıştığı ölümlü kaza (yüzde) Karıştığı yaralamalı kaza (yüzde)

İlkokul 43,4 41,5
Ortaokul 8,4 7,1
İlköğretim 8,8 10,6
Lise 27,6 31
Üniversite 11,9 9,8


'Karayolu altyapısı ve trafik eğitimi yeteri düzeye çıkarılmalı' önerisi

Araştırmanın değerlendirme bölümünde ülke nüfusunun artması ve ekonomik şartların iyileşmesiyle trafiğe çıkan araç sayısının her geçen yıl katlanarak arttığı belirtiliyor.

Karayolu altyapısı ve trafik eğitimi yeterli düzeye çıkarılmadan trafiğe çıkan araç sayısının bu denli hızlı artması, trafik kazalarının artışını da beraberinde getirdiği tespiti yapılan araştırmada, şunlar kaydedildi:

'Gerek ekonomik gerekse ölüm ve yaralanmalara ciddi şekilde sebebiyet veren bu durumun, ülkemizde bir salgın hastalık olarak nitelendirilmesi doğru bir yaklaşım olacaktır. Uzun bayram tatillerinde karayollarında yaşanan trafik yoğunluğu ve yeterli trafik bilgisinden yoksun sürücülerin kendi açılarından zamanı iyi kullanabilmek için uykusuz ve yorgun araç kullanmaları ve benzeri durumlar üst üste gelince yüzlerce insan hayatını kaybetmekte, binlerce insan da yaralanmakta ve/veya sakat kalmaktadır.'