Tika'dan Afganistan'a Sağlık Kampı

Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından "Yeryüzü Doktorları"nın katılımıyla Kabil El-Hayat Hastanesi'nde genel cerrahi alanında sağlık kampı düzenlendi.

Tika'dan Afganistan'a Sağlık Kampı

Afganistan'da özellikle sağlık alanında önemli projeleri imza atan TİKA tarafından Yeryüzü Doktorları'nın katılımıyla Kabil El-Hayat Hastanesinde genel cerrahi alanında sağlık kampı yapıldı.

TİKA Kabil Program Koordinatörlüğü'nde, AIMA, Yeryüzü Doktorları ve TİKA Program Koordinatörü Süleyman Şahin'in de katılımıyla yürütülen proje konusunda bir toplantı yapıldı. Heyet daha sonra hastaneyi ziyaret etti. Afganistan'a ilk defa gelen Yeryüzü Doktorları ekibiyle gerçekleştirilen söz konusu proje, TİKA Kabil Koordinatörlüğü tarafından Afganistan'ın sağlık hizmetlerine yeterince ya da hiç ulaşamayan bölgelerine yönelik olarak yapılması öngörülen sağlık kamplarının ilk adımını oluşturuyor.

Afganistan'ın yerel sağlık örgütü AIMA tarafından açılan El-Hayat Hastanesi'nde Yeryüzü Doktorları 159 muayene, 8 safra kesesi, 1 meme kanseri, 3 göbek fıtığı, 2 fıtık, 1 plecidonal fistül ve 9 çeşitli lokal vakalar ile birlikte toplam 24 orta ve büyük ölçekli ameliyatı yerel doktorlar eşliğinde gerçekleştirdi.

Ayrıca TİKA Kabil Koordinatörlüğü koordinasyonu ile Hedef Yetimhanesi'nde konaklayan çocuklara Yeryüzü Doktorları ve El Hayat Hastanesi çocuk doktoru tarafından sağlık taraması hizmeti sunuldu. Yapılan sağlık taraması sonucu genel olarak çocuklarda vitamin eksikliği, zayıflık tespiti yapılarak, 8 çocuk dahiliye, göz, diş ve cildiye olmak gibi farklı bölümlere nakilleri gerçekleştirildi.

Söz konusu proje ile gönüllülük esasına göre faaliyet gösteren Yeryüzü Doktorları bir yandan sağlık hizmeti sunarken diğer yandan meslektaşlarının kapasitelerini geliştirdiler.
Kaynak: İHA