Muratlı Sınır Kapısı Gürcistan'ın Kararını Bekliyor

Türkiye'de kara hudut kapıları arasında yolcu giriş ve çıkış sayısıyla birinci sırada yer alan Sarp Sınır Kapısı'na alternatif olarak yapılması planlanan Muratlı Sınır Kapısı'yla ilgili teknik bir sorun bulunmadığı ve son kararı Gürcistan hükumetinin vereceği bildirildi.

Artvin Valisi Kemal Cirit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gürcistan ile 109 kilometre sınır uzunluğu bulunduğunu belirterek, yolcu sayısındaki artışın yeni bir sınır kapısı açılmasını zorunlu kıldığını söyledi.

Sarp Sınır Kapısı'ndan günde yaklaşık 33 bin kişinin giriş ve çıkış yaptığını anlatan Cirit, bu yılın Ocak-Haziran döneminde 2 milyon 272 bin kişinin kapıdan geçiş yaptığını vurguladı.
Gürcistan ile Türkiye'nin dost ve kardeş iki ülke olduğunu, ticari ilişkilerin her geçen gün artarak devam ettiğine dikkati çeken Cirit, şöyle devam etti:
"Artvin'in Borçka ilçesinde inşa edilmesi planlanan Muratlı Sınır Kapısı'nın faaliyete geçmesiyle Sarp Sınır Kapısı'nda yaşanan tır trafiği bu alana kaydırılacak ve Sarp'ta bu anlamda yaşanan sıkıntı çözülecek. Muratlı Sınır Kapısı'nın açılmasıyla ilgili çalışmalar devam aralıksız devam ediyor. Muratlı Sınır Kapısı'nın Türkiye ayağında takvim ne ise ona uygun çalışmayı biz devam ettiriyoruz. Muratlı'da kamu yararı kararı verildi ve kamulaştırma çalışmaları devam ediyor."
- "Teknik bir sorun gözükmüyor"
Muratlı Sınır Kapısı'nın Gürcistan tarafında baraj yapım sürecinin olduğunu ifade eden Cirit, burada yapılacak barajın ihalesini de bir Türk firmasının aldığını kaydetti.

Cirit, barajın kod seviyesiyle ilgili çalışmaların olduğunu dile getirerek, "Şuan mevcut baraj planındaki kod seviyelerine göre Muratlı Sınır Kapısı'nın açılmasında teknik olarak bir sorun gözükmüyor. Ancak siyaseten Gürcistan'ın karar vermesi gerekiyor. Bizlerin ikili görüşmeleri daha çok Acara Özerk Cumhuriyeti ile gerçekleşiyor. Buna Gürcistan hükümetinin karar vermesi gerekiyor" diye konuştu.

- "Sarp Sınır Kapısı modernize edilecek"
Muratlı Sınır Kapısı'nın açılmasıyla ilgili yapılan çalışmaların yanı sıra Sarp Sınır Kapısı'yla ilgili de projelerinin bulunduğunu anlatan Cirit, mevcut sınır kapısının ihtiyaca cevap veremediğini söyledi.

Cirit, Sarp Sınır Kapısı'nın Türkiye'nin kara sınır kapıları arasında yolcu trafiği bakımından ilk sırada yer aldığını dile getirerek, şunları kaydetti:
"Ülke olarak dünya standartlarına uygun olarak aynı zamanda Türkiye'nin bir prestij projesi olması gerektiği kanaatiyle Gümrük ve Ticaret Bakanlığımıza konuyu ilettik. Bakanlığımız bu proje ile yakından ilgileniyor ve bazı ödenekleri de çıkarttı. Birkaç yıl içerisinde yapılacak çalışmalarla Sarp Sınır Kapısı'nı modernize ederek vatandaşlarımızın hizmetine sunmak arzusundayız."
Kaynak: AA