Hattuşa'da 3 Bin 700 Yıllık Surlar Gün Yüzüne Çıkıyor

Hitit Medeniyeti'nin başŸkenti HattuşŸa'ya ev sahipliğŸi yapan LJorum'un BoğŸazkale ilçesindeki kazı çalışŸmalarında, Hititlerin başŸkent HattuşŸa'yı korumak için 3 bin 700 yıl önce inşŸa ettiğŸi surların bir bölümü açığŸa çıkarıldı.

Alman Arkeoloji Enstitüsü adına kazı çalışŸmalarını yürüten kazı başŸkanı Doç. Dr. Andreas Schachner, AA muhabirine yaptığŸı açıklamada, BoğŸazkale ilçesindeki HattuşŸa ören yerinde 1906 yılında İstanbul Arkeoloji Müzesi adına başŸlatılan kazı çalışŸmalarının 108 yıldır sürdürüldüğŸünü söyledi.

Temmuz ayında başŸlayan çalışŸmaları, işŸçilerin de bulunduğŸu 90 kişŸilik ekiple sürdürdüklerini ifade eden Schachner, kazı çalışŸmalarının tamamlandığŸını belirtti.

Bu yıl kazı çalışŸmalarının yanı sıra restorasyon çalışŸmalarına da ağŸırlık verdiklerini anlatan Schachner, Hititlerin başŸkent HattuşŸa'yı korumak için 3 bin 700 yıl önce yaptıkları ve bir kısmı açığŸa çıkarılan surlarda restorasyon çalışŸmaları gerçekleşŸtirdiklerini kaydetti.

Hititlerin, HattuşŸa'yı başŸkent yaptıktan sonra şŸehri korumak için yaklaşŸık 4,5 kilometrelik sur inşŸa ettiklerine dikkati çeken Schachner, şŸöyle devam etti:
"Bölgede yürüttüğŸümüz çalışŸmalarda, başŸkent HattuşŸa'nın kuruluşŸunda inşŸa edilen ve 1906 ile 1907 yıllarındaki ilk kazı çalışŸmalarında açığŸa çıkarılan surların da restorasyonunu yapıyoruz. Kazı çalışŸmalarında, 4,5 kilometrelik şŸehir surunun yaklaşŸık 700 metresi açığŸa çıkarıldı. Son 3 yıl içerisinde de surların 400 metrelik kısmında restorasyon çalışŸması yaptık. Bu sur, Hititlerin HattuşŸa'yı başŸkent seçmesi ve kral HattuşŸili'nin buraya gelmesiyle şŸehrin ihtişŸam kazanması amacıyla yaptıkları ilk büyük projedir. YaklaşŸık 4,5 kilometre uzunluğŸundaki sur, Büyük Kale'den başŸlayarak tüm kenti sarıyor."
Surun belirli bölümlerinde 10 yer altı tüneli bulunduğŸuna değŸinen Schachner, "Bu tüneller saldırı ve işŸgal durumunda şŸehrin içerisindeki askerlerin gizlice dışŸarı çıkıp surun önünde savaşŸmasını sağŸlıyor. Surun her 20-25 metresinde de bir kule bulunuyor. Hititler suru yüksek suni bir tepe üzerine inşŸa ederek, hem daha güçlü bir savunma hattı oluşŸturmak hem de devletin gücünü ve ihtişŸamını tüm bölgeye göstermek istemişŸ" ifadelerini kullandı.
Surun ilk yapıldığŸı dönemde 10 metre uzunluğŸunda inşŸa edildiğŸini tahmininde bulunduklarını dile getiren Schachner, "Daha sonraki Hitit dönemlerinde bu oran 5-6 metreye iniyor. Yükseklik hakkında kesin bir şŸey söylemek zor. LJünkü günümüzde üst yapıdan hiçbir iz kalmadı. Kulelerin yüksekliğŸinin de 11-12 metre boyunda olduğŸunu tahmin ediyoruz" dedi.

Surun tamamının açığŸa çıkarılmasının uzun bir süre alacağŸını anlatan Schachner, surun açığŸa çıkarılan ve restore edilen bölümünün ilçenin bazı yerlerinden görülebildiğŸini, başŸkent HattuşŸa'nın, bölgeye gelen ziyaretçilere sunulacak yeni bir eser kazandığŸını belirtti.

 
Kaynak: AA