Mason Derneği'nde 'gizlilik' kavgası

Kadın Mason Büyük Locası Derneği, yönetim kurulu üyesi Fatma Hasene Somer'e 4 ay masonik faaliyetlerden men cezası verdi. Somer, karara gerekçe olan ve "gizli" denilerek kendisine verilmeyen belgelerin temini ile cezayı verenlere dava açılması için şikâyetçi oldu

Mason Derneği'nde 'gizlilik' kavgası
İşkadını ve Cumhuriyet gazetesi yazarı Fatma Hasene Somer yönetim kurulunda olduğu Kadın Mason Büyük Locası Derneği'nce 4 ay masonik faaliyetlerden men cezasına çarptırıldığı ve bunun gerekçesi açıklanmadığı için mağdur edildiği gerekçesiyle savcılığa başvurdu. Dilekçesinde derneğe 1992'de katıldığını belirten Somer, 6 Mayıs 2013'te yönetim kurulu toplantısında bazı olaylar yaşandığını anlattı.

Daha sonra yönetim kurulu üyeleri Yılmaz Savaşer, Mustafa Demirağ ve Mustafa Özkan'ın bir araştırma komisyonu kurarak, kendisine bazı sorular sorulduğunu kaydetti. Komisyonun hazırladığı rapor üzerine 'masona özgü niteliklere aykırı davranışları tespit edildiği iddiasıyla' kensine 4 ay masonik faaliyetlerden men edildiğine dair bir ceza verildiğini kaydeden Somer, cezanın hangi fiil ve deliller çerçevesinde verildiğine dair bilgi ve evrağın ise kendisine verilmediğini aktardı. Cezanın onur, şeref ve haysiyetini yaraladığını, rencide olduğunu kaydeden Somer'e, dernek yönetiminin, soruşturmada gizli ve yemin tahtı altında alınan ifadeler söz konusu olduğu için dosya fotokopisini vermediği öğrenildi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Somer savcılık dilekçesinde, 'Bu cezayı hak etmiyor, kişilik haklarım ve onurumun ayaklar altına alındığını düşünüyorum. Saygınlığım rencide edilmiştir. Tüm Mason Derneği camiasının şahit olduğu ve nedenlerini araştırdığı bu olay nedeniyle manevi şahsiyetim telafisi mümkün olmayan şekilde zarara uğramıştır' dedi.

Somer, ceza ile dernekte kıdem ve görev almasının önüne geçildiğini belirtti. Savcılık Somer'in söz konusu cezayı almasına sebep olan belge ve bilgilerin dernekten talep edilmesi ve üç şüpheli hakkında hakaret suçundan dava açılması talebi üzerine soruşturma başlattı.