Hacda Selfie'ye tepki

Bu yıl hacca giden Müslümanlar arasında selfie fotoğrafları çekip bunları sosyal medyada paylaşanların sayısının artması, tartışma yarattı.

Hacda Selfie'ye tepki
Suudi yetkilliler, bugüne kadar Mescid-i Haram’a fotoğraf makineli cep telefonları ile girişi yasaklıyordu. Ancak yasak bu yıl gevşetildi.

Yasağın kalkmasıyla çok sayıda hacı adayının fotoğraf çekip bunları Facebook ve diğer sitelerde paylaştığı görüldü. Sayının artması Müslüman din adamlarının tepkisini çekti.

Arap News sitesinin haberine göre, Ciddeli din adamı Asım el-Hakim, selfie fotoğrafların “hac ibadetinin ruhuna aykırı” olduğunu söyledi. El-Hakim, “Meşru bir gerekçesi olmadığı sürece fotoğraf çekilmesi zaten Müslüman din adamları arasında tartışma konusu. Ancak bu tartışmalar hac ve onun ruhu düşünüldüğünde söz konusu değildir. Hz. Muhammed’in sünnetini takip edenler için haccın esası samimiyettir. Peygamberimiz hacca gittiğinde,'Allah hiç böbürlenmeden ve gösterişe kaçmadan hac farizanızı yerine getirmenizi ister’ demişti” dedi.

Riyad’daki İsmali Çalışmalar Enstitüsü’nden Zehra Muhammed de selfie’nin bir “kibir ifadesi” olduğunu söyleyerek şöyle konuştu: “Mescid-i Haram’da, arkasına Kâbe’yi alıp selfie çektiren ve bunları Facebook’a koyan hacı adayları gördüm. Bu insanlar haccı bir'sosyal medya fenomeni’ haline getiriyorlar. Bunların gösteriş merakı ibadetlerini yok ediyor.”