Sağlıkta devrim gibi uygulama

Sağlıkta devrim yaratacak 'nabız' uygulamasıyla hastanın verileri elektronik ortama aktarılıyor.

Sağlıkta devrim gibi uygulama
Kilo, kolesterol gibi risklerde hastaya SMS gelecek. Verilere kimin ulaşabileceği ise vatandaşın inisiyatifinde olacak

Kişisel sağlık verilerinin e-devlet kapısı üzerinden kullanımını sağlayacak 'nabız' projesinin ayrıntılarına ulaşıldı. Sağlıkta devrim niteliğindeki projeyle, 2015'ten itibaren Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı herkes, online sağlık verilerine tek tuşla ulaşabilecek. Kişinin sağlık dosyasına izinsiz girenlerse anında görüntülenecek. Sağlık verilerinin izinsiz alım satımına ağır tazminat ve hapis cezaları gelecek.

OCAK'TA BAŞLIYOR

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'nun (DDK) sağlık verilerinin mahremiyetinin yeterince güvenli saklanamadığına ilişkin eleştirileri üzerine Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Sağlık verileri 2015 Ocak'tan itibaren e-devlet kapısı üzerinden e-nabız projesiyle elektronik ortama taşınacak. Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilen yönetmeliğin yayımlanmasının ardından sağlık sistemini tamamen elektronik ortama taşıyacak uygulama hayata geçecek. Yeni sistem şu yenilikleri getirecek:

KARAR VATANDAŞA AİT

Acile başvuran her vatandaşın T.C. kimlik numarasından kan grubu, alerji, organ nakli gibi hayati bilgilerine anında ulaşabilecek.
Nabıza ilk giriş aile hekimleri üzerinden yapılacak.
Kişi, kendinin sağlık verilerine kimlerin ulaşabileceğine karar verecek. (aile, doktor)
Kişinin sağlık verilerine, izinsiz olarak kimin, ne zaman ulaştığını kişi kendisi görebilecek.
Toplum içinde kişiyi yalnızlaştırabilecek 'kırmızı alarm' veren hastalıklar erişime açılmayacak.
Kişinin sağlık verileri hastalık belirtisi sınırına girdiğinde sistem tarafından SMS ile bilgilendirme yapılacak. Örneğin, obezite riski belirdiği durumlarda cep telefonuna 'Sağlığınız için egzersiz yapmalısınız' ya da tansiyon hastasına 'Bugün hava sıcak güneş altında kalmayınız' uyarıları gelecek.

BİLGİ ALIŞVERİŞİ FIRSATI

Devlet ya da özel hangi hastanede tedavi görürse görsün, tanı ve diğer bilgileri hekim muayene sırasında ancak hastanın onayı ile görebilecek.
Sistem Türkiye genelinde devlet ve özel tüm hastanelerde yapılan işlemleri online ulaşımını sağlayacak. Böylelikle Erzurum'da film çektiren bir hasta Ankara'daki hekimine sistem üzerinden filmini gösterebilecek ve 2 doktor online hastanın tedavisine ilişkin görüş alışverişinde bulunabilecek.
Doktor randevuları bu sistem üzerinden alınabilecek
Kişilerin kendisi ya da sağlık merkezleri tarafından girilen sağlık verileri akıllı telefonlara uygulama olarak indirilebilecek. Anında iletim alınabilecek.
Sistem zorunlu olmayacak. Sağlık verilerinin online ortama dökülmesini istemeyen kişiler için sistem kullanılmayacak.

'EN İYİ KORUNAN SİSTEMİ KURACAĞIZ'

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Şuayıp Birinci sistemi anlatarak, 'Dünyadaki gelişmiş ülkelerin tüm örnekleri alındı. Onlardaki eksiklikler de giderildi. Bir banka güvenliğinin çok daha üstünde bir modelle bu veriler hasta ve hastanın istediği kişilerle paylaşılacak' dedi.