Kosova Gezici Mamografi Cihazına Kavuştu

Kosova’da meme kanserine dikkat çekmek yapılan etkinlikler kapsamında gezici mamografi cihazı Kosova Sağlık Bakanlığı’na teslim edildi.

Kosova Gezici Mamografi Cihazına Kavuştu

Kosova’nın başkenti Priştine’de meme kanserine karşı farkındalık oluşturmak için etkinlikler gerçekleştirildi.

Erken teşhis hayat kurtarır olgusuyla iki yıl önce yola çıkan kadın milletvekilleri grubunun başlattıkları kampanya ile Kosova’ya gezici mamografi cihazını getirmeyi amaçlandı. AGİT, Kosova Sivil Toplum Vakfı ve Türkiye Büyükelçiliği ile Kosova’da görev yapan büyükelçiliklerin sunduğu destek ile alınan cihaz bugün düzenlenen etkinlikler sırasında Kosova Sağlık Bakanlığı yetkililerine teslim edildi. Düzenlenen devir teslim töreninde Sağlık Bakanı, Kadın milletvekilleri, Kosova’da görev yapan Büyükelçiler ve çok sayıda sivil toplum örgütünün temsilcileri hazır bulundu.

Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga, etkinlik çerçevesinde yaptığı konuşmada meme kanseri ile mücadele etkinlikleri kapsamında toplanan kadınlara yaptığı konuşmasında, meme kanseriyle mücadelede düzenli kontrolün hayati önem taşıdığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Jahjaga, toplumda meme kanseri konusunda bilincin artırılması için çabalara hız verilmesi gerektiğine işaret etti. Kadın Milletvekilleri Grubu Başkanı Teuta Sahatqija, iki yıl süren çalışmaların sonucu gezici mamografi cihazının Kosova’ya getirildiğini söyleyerek gezici mamografi cihazının tüm ülkeyi dolaşacağını kaydetti.

Törende bir konuşma yapan Sağlık Bakanı Ferid Agani ise, gezici mamografi cihazının kanserle mücadele ulusal planına büyük destek sunacağını belirtti.

Bakan Agani, Kosova’da en sık görülen kanser türü olan meme kanserinde 2013 yılında 224 yeni vakaya rastlandığını ifade etti.

Ağanı, “Bu önemli bir sayı. Bu nedenle meme kanseri ile mücadele ve önlenmesi yolunda çalışmalarımız sürecektir” dedi.

Bakan Agani’nın konuşması ardından gezici mamografi cihazının anahtarı Kadın Milletvekili Grubu Başkanı Teuta Sahatqija tarafından kendisine sunuldu.

Törenin ardından açıklama yapa Kosovalı Türk milletvekili Müfera Şinik, gezici mamografi cihazının erken tespite önemli bir katkı sunacağını ifade etti.

İki yıl süren çalışmaların ardından, projenin bugün sonuç veridiğini dile getiren Şinik, gezici mamografi cihazının Kosova’nın tüm şehir ve köylerini gezeceğini kaydetti.

Şinik, kanser tedavisinde erken tespitin çok önemli olduğunu belirtirken, bunun aynı zamanda Kosova’daki sağlık hizmetinde de büyük katkısı olacağını kaydetti.

Gezici mamografi cihazı bugünden itibaren hizmete girerek, muayene olmak isteyen kadınlar için çalışmaya başladı.

Kaynak: İHA