Kızına Önce Karaciğerini Sonra Böbreğini Verdi

Gürcü annenin, 2 yıl önce karaciğerinden parça verdiği 6 yaşındaki kızına, bu kez de bir böbreğini vererek yaşama tutunmasını sağladığı bildirildi.

İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği'nin açıklamasına göre, Tiflis'te yaşayan Şorenna ve David Mkhatvrişvili çiftinin tek çocukları Sofia'ya, henüz 3 aylıkken karaciğer yetmezliği tanısı konuldu.
Tiflis'te sürekli tedavi gören küçük kızın hastalığı ilerleyince, nakilden başka şansı kalmadı.
Çift, Gürcistan'da nakil yapılamadığı için İzmir'e geldi. Özel bir hastanede anne Şorenna'dan alınan karaciğer, 2012 yılında Sofia'ya nakledildi.
Başarılı geçen ameliyatın ardından sağlıklarına kavuşan anne-kız, ülkelerine geri dönse de bir süre sonra 6 yaşındaki Sofia'da, böbrek yetmezliği gelişmeye başladı.

Aile, ülkelerinde böbrek nakli yapılamadığı için tekrar İzmir'e geldi.
Annenin iki böbreğinden birini vermesi için gönüllü olması, tetkiklerde nakil için sorun bulunmadığının belirlenmesi üzerine anne ve kızı, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ameliyata alındı. Anneden alınan böbrek, başarılı operasyonla kızına nakledildi.
Anne Şorenna, Türkiye'ye 2 yıldır gelip gittiklerini ve çok sevdiklerini belirterek, "Kızımın sağlıklı yaşaması için elimden geleni yaparım. Değil böbreğim ya da karaciğerim, gerekirse canımı bile veririm" ifadelerini kullandı.
Organ nakli ekibinden Çocuk Nefroloji Kliniği Uzmanı Doç. Dr. Önder Yavaşcan ise Sofia'nın kendileri için de çok farklı bir tecrübe olduğunu ifade ederek, Sofia'nın hem karaciğeri hem de böbreğinin, mükemmel şekilde çalıştığını kaydetti.

Yavaşcan, Gürcistan'da çare bulunamayan bir derde Türkiye'de çare bulunmasının da onur verici olduğunu vurguladı.
Kaynak: AA