Hekimlerin Sözlü ve Fiziksel Şiddet Tepkisi

Osmaniye Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Bengü İmadoğlu, yaşadıkları olumsuz şartların hekimlerin hasta onuruna, hekim onuruna yaraşır şekilde hizmet vermelerini imkansız kıldığını söyledi.

Hekimlerin Sözlü ve Fiziksel Şiddet Tepkisi

Dr. İmadoğlu, Osmaniye Tabip Odası Başkanı Dr. Cengiz Dağlaraştı'nın da katıldığı basın açıklamasında, Osmaniye Devlet Hastanesi'nin 2002’den beri 445 yatak 58 poliklinikle A2 sınıfı genel hastane olarak yaklaşık 500 bin nüfusa hizmet verdiğini belirterek, "Özel hastanelerimizde günlük poliklinik sayısı ortalama 60 ile sınırlanırken, kamu hastanelerimizde poliklinik sayı sınırlaması yoktur. Günlük ortalama 100’ün üzerinde poliklinik yaparak meslektaşlarımız ağır koşullarda çalışmaktadır. Hekim her geçen gün mobbinge varan ve giderek artan sınırsız taleplerle karşılaşmakta ve bu ağır koşullar tahammülsüzlüğün artmasına sebep olmaktadır" dedi.

Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) şikayetlerinin hekimlerin ve sağlık çalışanlarının haksız biçimde ve insafsızca suçlanmasına yol açtığını ifade eden İmadoğlu, şöyle devam etti:
"Şikayetler genellikle filtreden geçirilmeden sarı zarfla hekime geliyor. Soruşturma-ifade alma tarzıyla sürüyor, tamamen sağlık çalışanlarına suçluymuş gibi peşin hükümlerle yaklaşılması düşündürücüdür. Ayrıca sağlık hukuku, kişi hakları, iletişim konularında eğitim alınmamış olması hekime mobbing-şiddete yol açmaktadır. Fedakarca büyük bir özveriyle çalışan meslektaşlarımız hak etmedikleri bu tutum karşısında öfkeleniyor, inciniyor, kendilerini sürekli bir tehdit ve baskı altında hissediyorlar. Hekimlerimizin her geçen gün çalışma motivasyonu azalmakta maddi, manevi ve fiziksel olarak yıpranmaktadır."
Son zamanlarda meslektaşlarının yakınmalarının arttığını vurgulayan Dr. İmadoğlu, "Hastanelerimizde çalışan hekimlerin ‘sabit bir çalışma yerlerinin olmaması Suriyeli misafir kampları, kadın-doğum ve çocuk, Düziçi, Bahçe, Kadirli hastaneleri gibi sürekli görevlendirmelerle aile hayatları, hasta takip ve kontrolleri zorlaşmakta, hastalar hekime kontrollerini zamanında yaptıramamaktadır. Bu durum hekimlerde "Tükenmiştik sendromu"na yol açmaktadır.

Bu olumsuz şartlar hekimlerimizin hasta onuruna, hekim onuruna yaraşır şekilde hizmet vermelerini imkansız kılmaktadır. Hekim hasta ile hekim hekim ile karşı karşıya gelmektedir. Kim tarafından yapılırsa yapılsın sözlü ve fiziksel şiddeti kınıyoruz" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA