Türk Tıp Dünyası Kurultayı

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sağlık endüstrisinde önemli adımların altyapısını kurma aşamasında olan Türkiye'nin, sağlık turizminde de olması gereken noktayı yakalaması gerektiğini söyledi.

Türk Tıp Dünyası Kurultayı'nın açılışında konuşan Müezzinoğlu, sağlığın insanlar için olmazsa olmazların başında geldiğini vurgulayarak, bugün insanların gelecekle ilgili en çok sağlıklı olabilmeyi arzu ettiklerini dile getirdi.
Sağlığın her geçen gün önemini arttırarak devam eden bir konu başlığı olduğunu ifade eden Müezzinoğlu, bugün dünya tıbbına ve sağlık alanına bakıldığında, dakikalar içinde yeni bilimsel gelişmeler ve buluşlar yapılırken daha sağlıklı olmak için taleplerin de arttığını anlattı.
Müezzinoğlu, insanların artık sağlığıyla ilgili detayları daha çok öğrenmek istediğine, sağlıklı yaşayabilmek için de her türlü fedakarlığı yaptığına işaret ederek, evrensel bir alan olan sağlıkta dünyayla güçlü şekilde yarışır olmaları gerektiğini kaydetti.

Dünyanın değişik ülkelerinde çok önemli üniversitelerin araştırma merkezlerinde Türkiye'nin önemli fertlerinin görev yaptığını hatırlatan Müezzinoğlu, "Türkiye olarak güçlü şekilde olabilmek için sizlerle olan iletişimimizi, bağımızı daha güçlü hale getirmek arzusunda ve niyetindeyiz. Zaman zaman oralardan buraya dönüş talepleri gibi cümleleri artık telaffuz etmiyor, oralardaki varoluşunuzun güçlü şekilde devam etmesini arzu ediyoruz. Oralardaki güçlü varoluşlarının Türkiye ayağının da oluşmasına ve gelişmesine, buralardaki güçlü ayakların yarınlarda daha onur duyacağımız şekil almasına katkılarınızı bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

- "Sağlık hizmeti sunumunda 10 yılda önemli bir başarı yakalandı"

Türkiye'nin 10 yılda sağlık hizmeti sunumunda önemli bir başarı yakaladığını aktaran Müezzinoğlu, "Ama başarıyı yakaladıkça gördüğümüz bir de fotoğraf var. Türkiye güçlü bir sağlık hizmeti sunucusu ülke olmanın yanında çok da güçlü bir sağlık tüketicisi konumuna geliyor. Her geçen gün güçlü sağlık tüketicisi olma pozisyonu da artıyor" dedi.

Müezzinoğlu, zayıf olan ayakları hızla tespit edip güçlendirmenin önemine işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bunlardan biri sağlık endüstrisinde Türkiye'nin 'ben de varım' diyebileceği altyapıyı kurması, dünyadaki zenginlikleri yani üretken bireylerini daha güçlü, organize, verimli değerlendirmesi gerekiyor. Türkiye, sağlık endüstrisinde önemli adımların altyapısını kurma aşamasında. Türkiye'nin insan ve tıp alanındaki mesleki ve fiziksel altyapı birikimini çok daha iyi noktaya taşıyarak, sağlık turizminde de olması gereken noktayı yakalaması lazım. Bugün için gerek sağlık endüstrisinde gerekse sağlık turizminde yakalaması gereken hedeflerin altyapısını oluşturma sürecindeyiz. Bu anlamda özellikle sağlıkta Ar-Ge'yi, sağlığın bilimsel ve dünyayla iddialı şekilde yarışabilmesi anlamında altyapıyı, üniversitelerle çok daha iyi noktalara taşıyabilmek için çalışmalarımız devam ediyor."

- "Yıl sonuna kadar Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı kurulacak"

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı'nın kuruluş aşamasına gelindiğini belirterek, TBMM'de bulunan tasarıyı en geç yıl sonuna kadar yasalaştırmayı hedeflediklerini bildirdi.
Müezzinoğlu, başta kanser, biyoteknoloji, kronik hastalıklar, anne, çocuk ve ergen sağlığı, geleneksel ve tamamlayıcı tıp, akreditasyon şeklindeki 6 enstitüyü, hızla ülkenin Ar-Ge dinamiklerine ve koordinasyonunun hizmetine sunmayı amaçladıklarını söyledi.

Sağlık turizminin altyapısı açısından da kamu olarak 32 bin yatak kapasiteli 216 hastanenin inşaatına devam edildiğini, bunların bir kısmının bu yıl, bir kısmının ise gelecek yıl hizmete gireceğini anlatan Müezzinoğlu, gelecek bir yıl içerisinde de 12 bin yatak kapasiteli hastanelerin ihalelerinin yapılacağını ifade etti.

Kamu-özel iş birliğiyle inşaatı devam eden 24 bin yatak kapasiteli 17 şehir hastanesinin 2017 sonu itibarıyla hizmete gireceğini belirten Müezzinoğlu, yine bir yıl içinde 24 bin yatak yeni yatak kapasiteli 20 şehir hastanesinin ihale süreçlerini bir yıl içinde tamamlayacaklarını vurguladı.
Müezzinoğlu, bu hastaneleri de 2018 yıl sonu itibarıyla vatandaşın hizmetine sunacaklarını anlatarak, şöyle devam etti:
"90 bin yeni yapak kapasitesini bu ülkenin ve bölge coğrafyasındaki insanların hizmetine sunacağız. Fiziki mekanların ileri teknolojiyle yapılması, bir hasta başına ortalama 225 metrekare kapalı alan düşen fiziksel mekanı düşünmenizi özetle söylemek istiyorum. Dolayısıyla bir taraftan 90 bin yatak kapasitesini önümüzdeki 3-4 yıl içinde tamamlayarak, 40 bin yatak kapasitesini geçtiğimiz 10 yılda sıfırdan yenilemiş ve Türkiye'deki bütün hastanelerin fiziksel mekanlarını yeniden yapmış bir ülke ve bunu tıbbi donanımıyla tamamlamış bir ülke konumuna gelmiş olacağız. Türk eğitimi dünyayla yarışabilecek konumda."

- "Türkiye, sağlık alanında farklı dinamikleri, başarıları yakalayacaktır"

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, dün Cumhuriyetin kuruluşunun 91. yıl dönümünü kutladıklarını belirterek, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, "Bu ülkeye ve bu millete muasır medeniyet seviyesinin üzerinde bir yer yakışır" sözünü miras bıraktığını söyledi.

"Muasır medeniyet seviyesinin üzerindeki hedefe gidebilmek için daha çok bilimsel alanda var olmayı ve iddialı olmayı başarabilmeliyiz" diyen Müezzinoğlu, Albert Einstein'in, "Eğitim doğru bilgileri bilene öğretmek değildir, eğitim, akla doğru düşünmeyi öğretebilmektir" sözünü anımsattı.
Bakan Mehmet Müezzinoğlu, şöyle konuştu:
"Akla düşünmeyi, düşünerek üretmeyi öğretebilirsek, bu anlamda Ar-Ge'yi merkeze alabilirsek, inanıyorum ki Türkiye sağlık alanında da sağlık Ar-Ge'si alanında da çok farklı dinamikleri, çok farklı başarıları yakalayacaktır. Türkiye'nin, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100| yıl dönümünde, yani 2023'te, gerek sağlık turizminde gerek sağlık endüstrisinde gerek ilaç sanayisinde gerekse tıbbi teknolojide dünyadaki yetişmiş insanlarının bilgi ve becerilerinden de istifade ederek, dinamiklerini çok daha iyi noktaya taşıyacağına inanıyorum. Bu kurultayın bu anlamda tarihi bir önem arz ettiğine inanıyorum. Bu önemi hep birlikte kavrayabilirsek, hep birlikte entegrasyonu ve koordinasyonu güçlü hale getirebilirsek, kendimize, insanlık değerlerimize ait olan sorumluluklarımızı, ülkemiz adına olan sorumluluklarımızla bütünleştirebilirsek, inanıyorum ki yarınlarımız bugünden çok daha farklı olacak."
Türk sağlık geleceğine önemli katkı sağlayacak kongrenin iki gün süreceğini belirten Müezzinoğlu, tıp fakültelerinin Ar-Ge dinamiklerini dünya ile entegre edebilmesi, altyapı çalışma desteklerini daha iyi noktaya getirebilmesi, insan kaynaklarını daha verimli değerlendirebilmesi, aklı, düşünceyi, üretmeyi merkeze daha güçlü alabilmeyi başarabilmesi durumunda hem ülkenin hem de insanlığın sağlıklı geleceğine önemli katkılar yapılabileceğini anlattı.
Kaynak: AA