Giresun Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden Soba ve Yakıt Kullanımı Uyarısı

Giresun Halk Sağlığı Müdürlüğü, sobalarda kullanılan kömürün yakımı sırasında ortaya çıkabilecek karbonmonoksit gazına karşı alınması gereken tedbirlerle ilgili vatandaşlara uyarılarda bulunuldu.

Giresun Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, havaların soğumasıyla birlikte evlerde soba kullanımının da başladığı belirtilerek, vatandaşların yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli olmaları gerektiği belirtildi.
Karbonmonoksit gazı zehirlenmelerinin önüne geçilmesi için baca temizliğinin önemli olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Soba zehirlenmelerini önlemek istiyorsak baca temizliğini her yıl düzenli olarak yaptırmalı, bacanın hava dolaşımına uygun olmasını sağlamalıyız. Özellikle lodosun etkili olduğu havalarda sobayı tamamen kapatmalı ve hiç yakmamalıyız. Yatmadan önce mutlaka sobayı tamamen söndürdüğümüzden emin olmalıyız."
Sobanın kesinlikle üstten tutuşturulması ve kömürün mutlaka kuru olması gerektiği vurgulanan açıklamada, "Bu sayede yakıttan çıkan zehirli gazın da yanması sağlanacaktır. Soba aşırı doldurulmamalıdır, aksi halde zehirli gazın yanacağı ortam ve duman yolu daralır. Sönmekte olan sobaya, tutuşması güç olan yakıt koyulmamalıdır. Yatmadan önce kesinlikle yakıt koyulmamalıdır. Standart dışı soba ve borular kullanılmamalıdır" ifadelerine yer verildi.

Kaynak: AA