Ak Partili Vekil Madene İnerken Helallik İstedi

Mayıs ayında 301 madenciye mezar olan Soma Eynez’deki maden ocağına giren Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu üyelerinden AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, İHA muhabirine, “Gidip de dönmemek, dönüp de görmemek var.

Ak Partili Vekil Madene İnerken Helallik İstedi
Hakkınız helal edin” dedi.


Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu üyeleri Komisyon Başkanı Ali Rıza Alaboyun liderliğinde Mayıs ayında 301 madenciye mezar olan Soma Eynez Maden Ocağında kazanın olduğu yere ulaşmak için yeniden ocağa girdi.

Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu Başkanı Ali Rıza Alaboyun, maden alanına geldikten sonra düzenlediği basın açıklamasında, “Kaza mahallini görmek için geldik. Komisyon toplantısı yapmıyoruz. Arkadaşlarımızla birlikte teknik bir çalışma ziyareti yapıyoruz. Kaza mahallini yerinde göreceğiz, orada görüntü alıp fotoğraf çekeceğiz. Uzman arkadaşlarla birlikte galerinin içini, bulunduğu yerini, kayaç, kömür durumu, tahkimat durumunu, göçükleri orada göreceğiz. Onun için buraya geldik. Kazanın olduğu ve ineceğimiz olan nokta 1450 ila 1480 metre yürüyüşle hem kulikar hem yürüyüş mesafesinde öyle bir yer. Şimdi gireceğimiz yer emniyet açısından farklı bir yoldan gireceğiz. Biz öncelikle bu eğimli yoldan kulikarla ineceğiz. Oradan 700 metre bir yürüyüşümüz var. Daha sonra 110 metrelik bir eğimli alandan yürüyerek ters döneceğiz. Oradan merkeze geleceğiz. Orada bazen sürünerek bazen eğilerek, zor şartlar altında toplam 1700 metre bir yolumuz var. Orada 1400 metrelik bir alanda sabit duracağız. Oradan arkadaşlarımız ikili, üçlü gruplar halinde başlarında teknik ekiple aşağıya ineceğiz. Bilgilerimizi alacağız ve Ankara’da değerlendirdikten sonra bunu kamuoyuna duyuracağız” dedi.

Maden işçilerinin giydikleri kıyafet ve baretleri taktıklarında farklı bir dünyaya gittiklerinin mesajını da verdiklerinin altını çizen Alaboyun, “Eni 3,5 metre, yüksekliği 2,5-3 metre dar bir bölge. Kapısı yok, penceresi yok, kaçacak bir yeri yok. Yeraltı madenciliğinin doğası bu. Başka bir seçenek de yok” dedi.

Ermenek’teki kaza hakkında da konuşan Alaboyun, “Ermenek’teki kaza bizim buraya gelmemizle aynı zamana denk geldiği için Ermenek’e gitmedik. Yoksa komisyondaki arkadaşlarımızla birlikte hemen aklımıza oraya gitmek geldi. Komisyon olarak orayı ziyaret etmek istedik. Yarın da partilerin toplantıları var. Oradaki çalışmalar devam ederse bir ekip olarak gidebiliriz Pazartesi’nden itibaren. Ama çalışmaların önemli bir noktaya geldiği kanaatindeyim. İnşallah 18 işçimizi sağ salim kurtarırız. Orada yaralı çıkanlar da şimdiden geçmiş olsun diyorum” şeklinde konuştu.

Ermenek’teki kazanın eski imalat nedeniyle meydana geldiğini düşünen Alaboyun, “Henüz ortaya çıkan net bir şey yok. Kesin bir şey söyleyemeyiz. Ama buradan şu sonuca varabiliriz hem Soma bağlamında hem Ermenek bağlamında. Türkiye’deki bütün eski imalatların bir risk analizinin yapılması lazım. Komisyonumuz bunu önerecek zaten buna dikkat çekeceğiz. Eski imalatlar konusunda bizim yoğun çalışmamızda fayda var diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Yapılan açıklamanın ardından komisyon üyelerine maden ocağının eğitim salonunda oksijen maskesinin kullanımı ile ilgili olarak yetkililerden bilgi aldı. Eğitimin ardından Lambahane’ye inen komisyon üyeleri ocakta kullanacakları ışıkları ve gaz maskelerini aldılar.

Komisyon üyeleri madene kulikarla indiler. Madene girişte komisyon üyelerinden biri olan AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, İHA muhabirine seslenerek, “İHA, gidip de dönmemek, dönüp de görmemek var. Hakkınız helal edin” dedi.

Madende yaklaşık 3 saat kalması beklenen komisyon üyeleri, kapsamlı incelemenin ardından detaylı açıklamayı Ankara’da yapacak.
Kaynak: İHA