Seferihisar’da Zeytin Konuşuldu

Seferihisar Zeytin Üreticileri Birliği düzenlediği toplantıda Zeytin ve Zeytinyağı'nda Kalite konusu işlendi.

Seferihisar’da Zeytin Konuşuldu
Seminere Seferihisar bölgesinin zeytin üreticileri yoğun ilgi gösterdi.
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin, Bornova Zeytincilik Araştırma Ensitüsü'nden Gıda Yüksek Mühendisi Şahnur Irmak ve Seferihisar Zeytin Üreticiler Birliği Başkanı Çağatay Özcan Kokolu düzenlenen toplantıya konuşmacı olarak katıldı.

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer düzenlenen toplantının açılışında yaptığı konuşmada, tarımın uluslararası baskı altında olduğunu belirterek çiftçinin birlik ve beraberlik içinde olması gerektiğini, örgütlü hareket etmenin önemine işaret etti. Seminerde, zeytinyağı üretiminde, sofralık zeytinde yüksek kalite ve salamura zeytin yapım teknikleri ile zeytin hasatı konuları işlendi.

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin yaptığı konuşmada kooperatifçiliğin önemine vurgu yaparak şunları söyledi.

“Kooperatiflerin pazara sunduğu üründe 3 temel kavram önemlidir. 1.ci koşul markalaşmaktır. 2.ve 3.koşul güven ve kalitedir. Kooperatiflerin oluşturduğu marka tüketiciye verilen bir taahhüttür. Tüketici her zaman ve her yerde kooperatiflerin markasına güven duyar. Kooperatifin markası tüketiciye güven verir. Ege bölgesinin tarihsel dokusu içinde oluşan antik şehirlerde her zaman zeytin, zeytinağacı ve zeytinyağı önemli olmuştur. Bu sebeble kaliteden bahsederken, zeytin ağaçlarında eski ve yeni plantasyonlardan öncelikle bahsetmek isterim. Yurt dışında tüketici sıkılan yağ şişesinin üstünde yer alan etikette yaşlı ağacın öyküsünü önemsiyor. Değer veriyor. Tariş olarak biz de geçtiğimiz dönemde “karekterli yağ” diye bir sloganla yola çıktık. İç ve dış piyasada bu ürünler ilgiyle karşılandı. Örneğin 100 yıllık bir anıt ağaçın zeytinlerinden sıkılan bir zeytinyağ tüketicide heyecan uyandırdı. Bu sebeble öncelikle yerel çeşitlerin korunması, kollanması anıt ağaçlar ile genç ağaç arasındaki plantasyondaki farkların ortaya koyulması, iyi anlatılması, butik zeytinciliğin teşvik edilmesi gerekir” dedi.

Sofralık zeytinin yapım tekniklerine değinen Zeytincilik ve Araştırma Ensitüsü'nden Gıda Yüksek Mühendisi Şahnur Irmak da siyah ve yeşil zeytinin yapımına ayrı ayrı değinerek kaliteye vurgu yaptı. Antik dönemlerde Seferihisar’da 1.ürünün Zeytin olduğunu belirten Seferihisar Zeytin Üreticileri birliği Başkanı Özcan Kokulu ise; bugün zeytinin gerilediğini halk deyimiyle battal olduğunu zeytinciliğin elden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Butik zeytinciliğin ve kalite kavramlarının gelişiminde tüm üreticilerin birliğin çatısı altında olması gerektiğini söyleyen Kokulu, birliğin başlattığımız eğitim çalışmalarının önümüzdeki günlerde artarak devam edeceğini ifade etti.

Kaynak: İHA