Kurbanlık Tek Hamlede Kesilmeli

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Eleşkirt Celal Oruç Hayvansal Üretim Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeki Şahinler, "Keseceğimiz kurbanlıklara acı çektirmemek, iyi bir kan akıtmayı sağlamak için boyundan geçen dört damardan mutlaka üçünü ve nefes borusunu kesmeli ancak boyun omurlarını kesip başı koparmamalıyız" dedi.

Şahinler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban edilecek hayvanın kesim işleminin son derece keskin ve uygun bir bıçakla, en hızlı şekilde tamamlanması gerektiğini vurguladı.
Tek hamlede kesilen hayvanın hiçbir acı çekmediğini belirten Şahinler, şunları kaydetti:
"Almanya'nın Hannover kentinde yapılan bir çalışmada çok keskin bir bıçakla gerçekleştirilen helal kesim sonrasında hayvanların beyin EEG dalgalarında ilk 3 saniye hiçbir değişiklik gözlenmemiştir. Sonraki 3 saniyede ise hayvanın kaybettiği bol miktarda kan dolayısıyla uyku benzeri bir duruma geçtiği gözlenmiştir. Daha sonra da EEG dalgalarının 0 seviyesine düştüğünü, yani ağrı hissetmediğini görmekteyiz. Bu arada omurilik kesilmediğinden kalp atmaya devam etmekte ve vücutta şiddetli kasılmalar oluşmaktadır. Görenler tarafından hoş olmayan bu manzara yanlış bir şekilde hayvanın acı çektiğine yorulmaktadır. Halbuki çok keskin bir bıçakla ve tek hamlede yapılan kesimde saniyeler içerisinde hayvan uyku benzeri duruma geçmekte ve hiçbir acı hissetmemektedir."
Hayvanların strese duyarlı canlılar olduğunu anlatan Şahinler, kesim öncesinde ve esnasında yaşanan stres ve yorgunluğun et kalitesini de olumsuz etkilediğini söyledi.

Şahinler, kurbanlığın strese sokulmadan ve uygun bir yöntemle yatırılıp tam olarak kontrol altına alınması gerektiğini dile getirerek, "Özellikle boyun ve kafa iyice sabitlendikten sonra kesim gerçekleştirilmelidir. Kesim esnasında bu bölgedeki hareketlilik daha zayıf ve yavaş bir kesime sebep olacağından, kanamanın ve buna bağlı olarak şuur kaybının da daha geç olmasına sebep olur. Kesim yerine götürülürken, hayvanlara zarar vermek hele hele sopa ile vurmak, kuyruğunu burmak, kaçarken satırla ayağını kesmek ve kırmak gibi davranışlardan kaçınılmalı, gerekiyorsa hayvanlar tek tek gözleri bağlanıp gerekli tedbirler alınarak, kesim yerine götürülmelidir" diye konuştu.

-Kurbanlığa son 12 saat bir şey verilmemeli
Kesim işleminden sonra sindirim kanalının çıkartılması sırasında et ve sakatat üzerine kesinlikle içerik dökülmemesine dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Şahinler, bunu önlemek için hayvanın kesimden 12 saat öncesinde aç bırakılabileceğini belirtti.

Şahinler, kurban etinin sağlıklı olması konusuna da dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Kesim bir veteriner hekim kontrolünde yapılmamışsa hayvanın sağlıklı olup olmadığının tespitinde göğüs ve karın boşlukları ile buralarda bulunan organların kontrolü büyük önem taşımaktadır. Organlarda renk değişiklikleri, apseler, kistler, inci tanesi şeklinde beyaz oluşumlar önemli hastalıkların belirtisi olabilir. Vatandaşlarımızın böyle şüpheli durumlarla karşılaşmaları halinde etleri tüketmeden önce, hayvan gövde ve iç organlarını birlikte bir veteriner hekime göstermeleri ayrıca hastalıklı doku ve organları kendileri tüketmedikleri gibi evcil hayvanlarına da yedirmemelidir."
Kaynak: AA