Tayland'ın Güneyinde Müslüman Malay Gençlerin Ölümü

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Tayland'da Müslümanların çoğunlukta olduğu güneyde, ordu ve paramiliter güçlerin Müslüman Malay gençlerinin ölümüyle bağlantısı olduğunu bildirdi.

Örgüt, ordu ve paramiliter güçlerin, ayrılıkçı grupların 2004'ten bu yana düzenlediği saldırılar sonucu 6 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği bölgede, özellikle Müslüman gençlerin ölümüne neden olduğunu kaydetti.

Örgüt, örnek olarak 14 yaşındaki Muhammed Azuwan Sohoh'ın 21 Ağustos'ta motosikleti ile paramiliter güçlerin kampının olduğu Narathiwat bölgesinden geçerken öldürülmesini gösterdi. Yine aynı bölgedeki bir arama noktasında, 23 Ekim'de Taylandlı denizciler tarafından 10 yaşındaki bir kız ateşli silahla öldürülmüştü.
Örgütün Asya Bölgesi Sorumlusu Brad Adams, Tayland hükümetinin Müslüman gençlerin ölümüne neden olan sorumlular hakkında soruşturma açılıp açılamayacağı noktasında açık bir şekilde sınav verdiğini kaydetti.

Adams, hükümetin, güvenlik güçlerinin halka yönelik uygunsuz davranışlarını cezalandırması ve suç işleyen personeli korumaması gerektiğini belirtti.

Örgüt, son 10 yıldır birçok ölüm olmasına rağmen hiçbir güvenlik personelinin cezalandırılmadığına dikkati çekerek, hükümete acil şekilde harekete geçmesi çağrısına bulundu. Tayland hükümeti ise bölgedeki güvenlik birimlerinin meşru müdafaada bulunduğunu savundu.
Cunta yönetimi lideri ve Başbakan Prayuth Chan-ocha, güneydeki ölümlerde ordunun bağlantılı olduğu iddialarının araştırılacağı sözünü vermişti. Ancak İnsan Hakları İzleme Örgütü, insan haklarını ihlal eden ordu mensupları hakkında soruşturma açılması konusunda bugüne kadar yeterli çaba gösterilmediğini iddia ediyor.
Müslümanların nüfusun yüzde 5'ini oluşturduğu Tayland'ın güney bölgesi, Malay Sultanlığı'na bağlıyken 1909'da İngiltere ile Tayland arasında imzalanan anlaşmayla Tayland topraklarına dahil edilmişti. Bölge, yıllardır ayrılıkçı Müslümanların eylemlerine sahne oluyor. Bölgede özellikle 2004'ten beri terör saldırıları düzenleniyor, ordu ve ayrılıkçı gruplar arasında çatışmalar çıkıyor. Çatışmalar nedeniyle son 10 yılda 6 bin kişi hayatını kaybetti, 10 binden fazla kişi yaralandı.
Tayland'da eski Başbakan Yinglak Şinavatra hükümeti, ordunun karşı çıkmasına rağmen 2013 yılında Malezya'nın arabuluculuğunda güneydeki ayrılıkçılarla siyasi özerkliği öne çıkaran barış görüşmeleri yapmıştı. 22 Mayıs'ta darbeyle iktidarı devralan cunta yönetimi ise siyasi kriz nedeniyle askıya alınan görüşmelere "Tayland kimliği"ni ön plana çıkartarak yeniden başlamak istiyor.
Kaynak: AA