Osmanlı'nın Kuruluşuna Tanıklık Eden Ağaçlarda 'Barbekü' Tepkisi

Bilecik'in Söğüt ilçesinde, Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluşuna tanıklık eden, Ertuğrul Gazi Türbesi yerleşkesinde bulunan 850 yıllık ardıç ağaçlarının oyulması, barbekü yapılması ve ateş yakılması belediye yetkililerini harekete geçirdi.

Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kayı Boylarının Söğüt bölgesine yaklaşık 750 yıl önce geldiğini ancak ardıç ağaçlarının Türklerin bölgeye gelmeden önce dikildiğini tahmin ettiklerini söyledi.

Ertuğrul Gazi Türbesi etrafında yaklaşık 15 ardıç ağacı bulunduğunu anlatan Aydoğdu, "Ardıç ağaçları tarihi birer sembol, tarihe tanıklık etmiş. Başka bir deyişle Osmanlı devletinin kurucusu Osman Gazi beyin, bebekliğinde belki bu ağacın dallarında beşiği sallandı. Yani bu ağaçların bazıları Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluşuna tanıklık etmiş" dedi.

-"Belki bunu yapanlar insanlar insafa gelirler"
Aydoğdu, ardıç ağaçlarının bilinçsizce tahrip edildiğini ifade ederek, "İnsanlar ardıç ağaçlarının 850 yaşında olduğunu ve tarihe tanıklık ettiğini bilselerdi burada ağaçları oyup, ateş yakıp, mangal yapmazlardı. Belki bunu yapanlar insafa gelirlerdi, en azından bir koruma içgüdüsü ortaya çıkardı" diye konuştu.

Söz konusu ağaçları koruma altına alacaklarını açıklayan Aydoğdu, şunları söyledi:
"Ağaçların etrafını koruma bandıyla çevirip, levhalar dikeceğiz. Ağaçların kimliklerinin ve bazı bilgilerin yer alacağı bu levhalarla, halkı bilinçlendirmek istiyoruz. Böylece ağaçları korumak için el birliğiyle bir işin içerisine girmiş olacağız. Ardıç ağaçlarına iki defa yaş belirlemesi sonucu bazı ağaçlarda siyah ve kırmızı numara bulundu."
Kaynak: AA