Maden İşçileri Ankara'ya Gitmekten Vazgeçti

Manisa'nın Soma ilçesinde, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait Eynez ve Atabacası maden ocaklarında çalışan yaklaşık bin kişilik grup, bu ayki maaşları ödenmediği gerekçesiyle Ankara'ya yürüyüş başlattı.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel’in “Bu şartlarda yürünmez” demesi üzerine 900 madenci evlerine geri dönerken, kalan 100 maden işçisi ise otobüsle Ermenek’e hareket etti

Cengiz Topel Meydanı'nda toplanan işçiler, bu ayki ücretlerinin henüz ödenmediği ve ne zaman ödeneceği yönünde de net bir açıklama yapılmadığından dolayı Ankara'ya yürümek için yola çıktı. Atatürk Caddesi Beşyol mevkisinden şehirlerarası yola çıkarak, alkışlar eşliğinde, "Vur vur inlesin, Ankara dinlesin" sloganı attı. İşçiler, Soma Belediye Mezarlığı önüne geldiklerinde, burada vefat eden arkadaşları için dua etti. Daha sonra Kırkağaç'a gelen işçiler burada mola verdiler. CHP Manisa Milletvekilleri Özgür Özel ve Sakine Öz de işçilere destek vermek üzere Kırkağaç'a geldi.

İşçilere daha sonra Kırkağaç Kavun heykeli civarlarında kumanyaları dağıtıldı. Burada bir konuşma yapan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel bu şartlarda yürüyüşün sağlıklı olmayacağını söyleyerek, sendika başkanları ve yürüyüş liderleri ile görüştü. Özel “Madencileri yola dökebiliriz. Ama üzerileri, ayakkabıları uygun değil. Bir madenci yürüyüşü yapılabilir, doğrudur herkesin de hakkıdır. Ama bunu planlamadan yapmak bu madenciye iyilik değil kötülük olur. Bu madenciye gerçekten iyilik yapılacaksa, bu yürüyüşe ne zaman çıkılacak, çıkarken yanlarında neler olacak, yürüyüşçü sayısı kadar yağmurluk, kumanya, hangi gece nerede konaklanacak belirlenmesi gerek. Bir talep yok, güzergah beli değil, üzerinizdeki kıyafetle, ayakkabıyla yürümek mümkün değil, akşam yenecek yemek belli değil. Somalı madenciye başarısızlık yaşatırsak, bu sefer Somalı madenciler bir şey isteyip alamamış olurlar. Başarılı olamazsan bu sefer başkasının işine gelir. Ambulans yok, yağmur yağarsa ne olacak, bu şartlarda yürüyüş olmaz. Sonuç alınmayacak bir eyleme başvurarak madenciye mağlubiyet yaşatmasın” dedi.

Daha sonra bir açıklama yapan ve megafonla işçilere seslenen Özgür Özel, “Oylamayla yada oy birliğiyle vardığınız kararı hep birlikte uygulamanız gerekmektedir. Bölünürseniz, sendika sendika ayrışırsanız, eski sendikacı, yeni sendikacı derseniz, farklı durumlara düşerseniz bu en çok işçi sınıfının düşmanı, sizin emeğinizi bugüne kadar sömüren sermayederlare ve onun işbirlikçilerine yarar. Bunun için doğru bir karar vermek, vereceğiniz kararı uygulamak zorundasınız. Sizin kararınız bizim kararımızdır. Yanınızda dururuz, sizinle birlikte yürürüz. Engelleri aşmanıza yardımcı olmaya çalışırız. Ama yarını olmayan bir yürüyüşe çıkıp da yolda sere serpe olunursa bunun sonucunda hepimiz ve en çok sizler zarar görürsünüz. Planlı olun, programlı olun, kararlı olun. Verdiğiniz karar başımızın üzeridir. Ankara’ya da yürüseniz, Soma’ya dönseniz, Ermenek’e de gitseniz. Yolunuz yolumuz, mücadeleniz mücadelemizdir” dedi.

Bu konuşmanın ardından çok sayıda madenci yürüyüşten vazgeçerek oradan ayrılırken, kalan yaklaşık 100 kadar madenci ise Karaman’ın Ermenek ilçesine gideceklerini söyledi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Şubesi 3 Nolu Şube Başkanı Cafer Bülbül, Kırkağaç’ın Bakır Mahallesinden 3 otobüsle Karaman’ın Ermenek ilçesine doğru yola çıktıklarını söyleyerek, "Oradaki işçilere ve ailelere destek olmak istiyoruz. Onların acılarını en iyi biz anlarız" diye konuştu.

Kaynak: İHA