Organ Bağışının Önemi

Kırşehir Sağlık Müdürlüğünce, kadavradan organ bağışındaki yetersizlik nedeniyle sadece 2012 yılında bin 779 hastanın organ nakli olamadan hayatını kaybettiği bildirildi.

Kurumdan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'de organ bekleyen hasta sayısının hızla arttığı ve organ bağışı yeterli seviyeye ulaşamadığı için hastaların kaderleri ile baş başa kaldığı belirtildi.
Türkiye'nin nakil sayısı bakımından Avrupa'da üst sıralarda yer aldığı ve nakillerin büyük çoğunluğunun canlıdan gerçekleştirildiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Organ nakli olmuş hastalarda başarı ve sağ kalım oranı Avrupa'da yüzde 85-96'dır. Bu oran ülkemizde de Avrupa ile eşdeğer durumdadır. Organların çıkarılmasından hastalara nakline kadar ki sürecin tüm aşamalarında organizasyonu sağlayan ulusal koordinasyon sistemimiz, dünyada başarıyla uygulanan nadir sistemler arasında yer almaktadır. Organların naklinde de bakanlığımız tarafından tüm imkanlar seferber edilmektedir. 2 bin 832 kara ambulansı, 3 uçak ve 17 helikopterle faaliyet gösteren Hava Ambulans Sistemi, bir yandan asli görevini yaparken diğer yandan da organların ve nakil ekiplerinin naklinin sağlanmasına destek vermektedir."
Açıklamada, 2002 yılında 745 olan organ nakli sayısının, 2012 yılında 4 bin 6'ya ulaştığına dikkat çekilerek, şu ifadelere yer verildi:
"Tüm bu çalışmalara ve sağlanan artışa rağmen, organ bağışı oranlarında henüz istenilen düzeye ulaşılamamıştır. Avrupa'da yüzde 75 olan aile bağış oranı ne yazık ki ülkemizde yüzde 24'dür. Ülkemizde 23 bin 529 kişi, bekleme listesinde organ beklemektedir. Kadavradan organ bağışındaki yetersizlik nedeniyle sadece 2012 yılında bin 779 vatandaşımız organ nakli olamadan hayatını kaybetti. Bağışlanmış bir organ başarılı bir nakilden sonra gerçek bir yaşam armağanıdır. Ne yazık ki insan ancak organ alıcısı durumuna gelince organ bağışının önemini fark edebiliyor. Herkes organ bağışında bulunmalı, yakınlarını bu konuda bilinçlendirilmeli ve ancak bu sayede ihtiyacı olduğunda organ bulabileceğini bilmelidir."
Kaynak: AA