Organ Bağışı Haftası

İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Düğer, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası dolayısıyla mesaj yayımladı.

Organ ve doku nakli hizmetlerinin ülke açısından son derece önemli olduğunu belirten Düğer, tedavileri sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastaların sayılarının giderek arttığını bildirdi.
Türkiye'de, organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısının her geçen gün arttığına dikkati çeken Düğer, özellikle kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastaların uygun organ bulunamaması nedeniyle hayatlarını kısa süre içinde kaybedebildiğine değinerek, şu ifadeleri kullandı:
"Türkiye'de yaklaşık 40 bin kronik böbrek yetmezliği hastası, haftanın 3 günü diyaliz cihazına bağlı olarak 'böbrek nakli olabilmek umuduyla' yaşamını sürdürmeye çalışıyor ancak, bu hastaların yılda sadece 600'ü bu olanağa kavuşuyor. Türkiye'de yeterli sayıda organ nakli merkezi ve deneyimle bilim adamı olmasına rağmen, nakil sayıları henüz istenilen düzeye ulaşamamıştır. Yapılan araştırmalara göre toplumumuz organ bağışı konusunda, yeterince duyarlı değildir. İlimizde organ bağışı ile ilgili işlemlerin yürütülmesi ve organ bağışı ile ilgili olarak vatandaşlarımızı bilgilendirmez üzere sağlık müdürlüğümüzde ve hastanelerimizde organ bağış büroları hizmet vermektedir."
Kaynak: AA