Afyonkarahisar'daki Mühimmat Deposu Patlamasının Davası

Afyonkarahisar'da 25 askerin şehit olduğu, 8'i asker 11 kişinin yaralandığı mühimmat deposu patlamasına ilişkin davanın görülmesine devam edildi.

Eskişehir 1. Hava Kuvvet Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde görülen davada, vareste tutuksuz sanıklar Üsteğmen Tuncay Aydın, Albay Veysel Özbay ve Binbaşı Ali Duran, duruşmaya katılmadı. Özbay'ın avukatı Kerim Koçer, Aydın'ın avukatı Nejat Öztaşkent ile şehit yakınları ve avukatları hazır bulundu.
Duruşmada, şehit yakınları ve avukatları ile sanık avukatlarının celse arasında verdiği dilekçeler okundu. Şehit ailesi avukatlarından Sevgin Karaca, 2 Ekim'de olay yerinde yapılan keşfin uzman kişilerce yapılmadığını, alanında uzman bilirkişilerce yeniden keşif yapılmasını istedi. Karaca, ayrıca sanıkların tutuklu yargılanmasını talep etti.
Şehit Piyade Er Onur Fikret Dülger'in babası Zekai Fırat Dülger de önceki duruşmalarda çıkan olaylar sebebiyle sivil mahkemede yargılandığını ve 8 bin lira ceza aldığını söyledi.

Dülger, söz konusu duruşmada mahkeme katiplerinden Orhan Balta'nın yalancı şahitlik yaptığını öne sürdü.
Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Binbaşı Ahmet Mithat Acar, Dülger'in konunun davayla ilgisinin olmadığını, konuşmasına devam etmesi halinde salon dışına çıkarılacağını söyledi.

Konuşmasına devam eden Dülger, Mahkeme Başkanı Acar'ın isteği üzerine polis ekiplerince duruşmadan çıkarıldı. Salondan çıkarıldığı sırada konuşmaya devam eden Dülger, "Orhan Balta yalancı şahitlik yaptı. Herkes elini vicdanına koysun" dedi.

Şehit Tolga Taştan'ın babası Ali Taştan da patlamanın üzerinden yaklaşık 2 yıl geçtiğini belirterek, "2 yıldır mahkemeye gelip gidiyoruz. Yollarda perişan oluyoruz. Mahkemenin bir an önce kararını vermesini talep ediyorum'' diye konuştu.

Savcı Hava Hakim Albay Erol Er ise sabotaj iddiasıyla ilgili dilekçelerin olduğunu anlatarak, "Sabotaj konusu Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı yetkisindedir. Dolayısıyla bu yöndeki taleplerin, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Mahkeme heyeti, geçen duruşma CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na, patlamayla ilgili elindeki bilgi ve belgeleri göndermesi için yazılan müzekkerenin cevabının beklenmesine karar verdi.
Heyet, şehit yakınlarının sanıkların tutuklu yargılanmaları yönündeki taleplerin reddine karar vererek, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 21 Ocak 2015'e erteledi.

Kaynak: AA