Çanakkale'de Orman Yangınları

LJanakkale'de, 2014 yılı orman yangını sezonunda 26 Ekim itibariyle 22 orman yangınında 14 hektar alanın zarar gördüğŸü bildirildi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, LJanakkale'nin yüzde 52'sinin ormanla kaplı olması yanında bu alanlarının yaklaşŸık 200 bin hektarının yangınlara hassas türlerden ve genç ormanlardan oluşŸtuğŸunu belirtildi.
Meteorolojik verilere göre LJanakkale'de yılda ortalama 200 günün rüzgarlı olduğŸu, bu faktörlerin etkisiyle kentin ormanlık alanları, çıkan yangın sayısı ve yanan alan anlamında Türkiye'de en yoğŸun yörelerden birisi olduğŸunun ifade edildiğŸi açıklamada, şŸu bilgilere yer verildi:
"Orman Bölge MüdürlüğŸü olarak da hizmet verilen dönem içinde 46 yıllık ortalamalara göre yılda 52 orman yangınında, yılda 1166 hektar ormanlık alan, son 20 yılda her yıl ortalama 44 yangında 668 hektar, 2014 yılında ise 26 Ekim itibariyle 22 orman yangınında toplam 14 hektar ormanlık alan zarar görmüşŸtür. Yangından etkilenen 14 hektarlık alanın sadece 5 hektarlık kısmı tepe yangını olarak tabir edilen ormanın tamamını etkileyen yangın şŸeklinde meydana gelmişŸtir. 9 hektarlık yangın ise örtü yangını olarak belirtilen ve ağŸaçlara zarar vermeyen, sadece ağŸaçların altındaki ibre tabakasının etkilendiğŸi yangın şŸeklindedir. Bu anlamda reel olarak sadece 5 hektar ormanlık alanın zarar gördüğŸü ifade edilebilir. 5 hektarlık alanın da sadece 3 hektarlık kısmı verimli orman vasfında, diğŸer 2 hektar ise bozuk karakterdeki ormanlık alandır."
Açıklamada, 2014 yılının, yangın kayıtlarının tutulduğŸu 1968 yılından bu yana, 46 yıllık zaman diliminde en başŸarılı yıl olarak değŸerlendirildiğŸi belirtilerek, "Bunda da en büyük etken LJanakkale ValiliğŸinin koordinatörlüğŸünde Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu'nun aldığŸı etkin kararlar ve tedbirler doğŸrultusunda, başŸta orman teşŸkilatımız olmak üzere, diğŸer ilgili kamu kurum ve kuruluşŸlarımızın işŸ birliğŸi ve koordinasyon içerisinde çalışŸmalarıdır" değŸerlendirilmesinde bulunuldu.
Ayrıca, LJanakkale'de 2014 yılındaki 553 açık alan yangınına (bağŸ, bahçe, anız), yangın sezonu içinde yoğŸunlaşŸan tüm bu yangınlara başŸta Orman İşŸletme Müdürlüklerinin mücadele unsurları müdahale etti.

 
Kaynak: AA