Bakanlar Kurulu sonrası önemli açıklama

Başbakanlık Merkez Bina'da, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında gerçekleştirilen toplantı, yaklaşık 4,5 saat sürdü. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı.

Bakanlar Kurulu sonrası önemli açıklama
Arınç'ın açıklamalarından satırbaşları:

- Başbakanlık Acil Durum Koordinasyon Merkezi oluşturulmasına karar verildi. Başbakanlık Müsteşarı veya görevlendireceği bir yetkili bu koordinasyon merkezinden sorumlu olacaktır. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından gerekli bilgi ve belge akışı merkeze sağlanacaktır. Bu merkez yarından itibaren görevlendirilmiş olacak. Her haliyle bu koordinasyon çalışmasının çok faydalı olacağını düşünüyoruz.

- Silopi'de kömür madenine ait patlayıcı yüklü kamyonun teröristlerce kaçırılması profesyonelce planlanmış.

- Patlayıcıların Cudi Dağı'na doğru götürüldüğü tespit edildi, aramalar sürüyor.

Peşmergelerin geçişi ne zaman olacak?

- Kobani'deki olaylara kayıtsız kalamayız. Bunların canlarına mallarına zarar gelmesini istemeyiz. Türkiye iyi bir ev sahipliği yapmaktadır. Silahlı güçlerimizin girmesi düşüncemiz değil.

PKK'NIN GASP ETTİĞİ PATLAYICI

'Son haftalarda şiddet olaylarının artış istidadı gösterdiğini biliyoruz. Bütün bu olaylarla ilgili anlık müdahaleler yapılmıştır. Fail ve failler yakalanmıştır ya da yakalanmak üzeredir. Bundan sonra alınması gereken ek tedbirler ilgili bakanlarımız tarafından bir kez daha gözden geçirilmiştir. Dış olaylarla ilgili de hepimizin günlerdir takip ettiği konularla ilgili arkadaşlarımızın sorularına cevaplar verildi. Silopi İlçesi Aksu Köyü mevkiinde PKK tarafından gasp edilen patlayıcı madde olayı var. 3 araçtan bir tanesine terör örgütü mensupları tarafından el konulmuş ve Cudi Dağı istikametine götürülmüştür. Olayın öğrenilmesinin ardından bölgeye insansız hava aracı davet edilmiş ve taarruz helikopterleri sevk edilmiştir. Bu madenin güvenliğinin yetersiz olduğu ortaya çıkmıştır. Bu kadar kapsamlı bir arama tarama ile Cudi Dağı'na varmadan yakalanacaklarını tahmin ediyoruz. Patlayıcı madde miktarı 400 kg civarında. Esasen nakledilen patlayıcı madde miktarı bunun 3 katıdır. Eğer bölgede güvenlik güçlerimiz bulunsaydı, böyle bir sevkiyatın özel güvenlikle olmayacağı biliniyor olsaydı bu durumla karşılaşılmayacaktı.'

ÇÖZÜM SÜRECİ ÇOK ÖNEMLİDİR AMA...

- Sayın Başbakanımızın bugün itibariyle neredeyse iki ayı doldu. İki aydan bu yana Sayın Başbakanımız çözüm süreci ile kamu güvenliğinin birbirinin alternatifi olmadığını izah ediyor.

- Kamu düzeninin mutlak anlamda sağlanması ayrı bir konu. 6-7 Ekim olaylarında rastladığımız gibi cana ve mala kast eden olaylar terör olaylarıdır ve bunun azına da çoğuna da tahammülümüz yoktur. Başbakanımız bunu iki aydan bu yana her defasında söylüyor.

- Çözüm süreci var diye bunları makul göstermeye çalışan hiç kimseyi dinlemeyiz. Türkiye'de can ve mal emniyeti olmayacaksa, ister çözüm süreci olsun ister başka bir şey olsun, hiçbir şeyi tartışmayız. Çözüm süreci çok önemlidir ama bu hiçbir zaman insanımızın sokağa çıkarken korku duyması için sebep değildir.