Abd'de Ebola İle Mücadele

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, ABD'deki bazı eyaletlerde Batı Afrika'dan gelen kişilerin karantinaya alınması uygulamasını eleştirerek, "Bu ülkede Amerikan halkını korumak için hayata geçirilen politikalar, doktorlar ve hemşirelerin Ebola hastalarını tedavi etmek amacıyla Batı Afrika'ya gitmeye gönüllü olmalarını caydırıcı nitelikte olmamalı. Bu tür politikalar, bilimi temel almalı" dedi.

New York Valisi Andrew Cuomo ve New Jersey Valisi Chris Christie'nin, federal bir kurum olan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin (CDC) tavsiyelerini de aşarak, Batı Afrika ülkelerinden gelen ve virüs taşıyan kişilerle temasta bulunan havayolu yolcuları 21 günlük zorunlu karantina kararı alması ülkede bazı çevrelerin tepkisini toplamış durumda.
Ebola ile mücadele kapsamında bir süre hizmet ettiği Batı Afrika'dan New Jersey'ye döndükten sonra, üzerinde virüs teşhis edilmemesine rağmen hastanedeki bir çadırın içinde zorunlu karantinaya tabi tutulan hemşire Kaci Hickox, kendisine yönelik bu muameleyi "insanlık dışı" olarak nitelendirmişti. Bu açıklamaların ardından adı 2016 başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçi Parti'nin adayları arasında geçen Vali Christie, Hickox'un Maine eyaletindeki evine gönderilebileceğini belirtti.

Eyalet valilerinin bu uygulamalarına Beyaz Saray'dan da bugün eleştirdi geldi.
Sözcü Earnest, günlük basın brifinginde konunun sorulması üzerine, ABD'de geniş çaplı bir Ebola salgını ihtimalinin çok düşük olduğunu tekrarlarken, bu riski tamamen yok edebilmeleri için salgını ilk ortaya çıktığı Batı Afrika'da durdurmaları gerektiğini kaydetti.

Earnest, bunu yapabilmek için de doktorlar ve hemşirelerin Ebola hastalarını tedavi etmek için Batı Afrika'ya seyahat etmesi gerektiğine işaret etti.
Bazı eyaletlerdeki karantine uygulamalarını ima ederek, "Dolayısıyla bu ülkede Amerikan halkını korumak için hayata geçirilen politikalar, doktorlar ve hemşirelerin Ebola hastalarını tedavi etmek amacıyla Batı Afrika'ya gitmeye gönüllü olmalarını caydırıcı nitelikte olmamalı" diyen Earnest, bugün New York Times gazetesinin manşetinde hastanedeki bir çadırın içinde tek başına otururken fotoğrafı yayınlanan hemşire Hickox'la ilgili olarak da "Onun hizmetleri ve bu konudaki kendini adamışlığı, onur duyulması ve saygı gösterilmesi gereken bir şey. Bunu, onu 2 ya da 3 gün bir çadırın içinde yaşamaya zorlayarak yaptığımızı düşünmüyorum" diye konuştu.

Earnest, Ebolayla mücadele için hayata geçirilen politikaların bilimi temel alması gerektiğini ifade ederek, "CDC'de Ebola salgınlarıyla uğraşan uzmanlarımız var. Bu politikaların hayata geçirilmesine rehberlik etmesi gereken bir tıp bilimi ve araştırma birimi var" dedi.

Sözcü Earnest, ABD Ordusu Afrika Komutanı Tümgeneral Darryl A. Williams ve 10 asker, Batı Afrika dönüşü İtalya'da Ebola'ya karşı karantinaya alınmasıyla ilgili olarak da ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un Batı Afrika'da görev yapmış personeliyle alakalı bir politika henüz açıklamadığını belirterek, bunun Pentagon bünyesindeki bir komutan tarafından alınmış bir karar olduğunu, hala üzerinde çalışılmakta olan tüm bakanlık politikasını yansıtmadığını söyledi.

Kaynak: AA