İslam coğrafyası gençlerine çağrı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan, 100 yıl önce başlayan savaşın fiziki sınırların yanında halkların arasına fikirsel ve ruhsal sınırlar çizdiğini ifade ederek, "Coğrafyamız üzerinde pervasızca oynanan oyunları engellemek için elimizden ne geliyorsa yapmalıyız" dedi.

İslam coğrafyası gençlerine çağrı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu tarafından İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen 3. Türk-Arap Gençlik Kongresi'nin açılışında konuşan proje danışmanı Erdoğan, 1. Dünya Savaşı sonrasının İslam coğrafyası üzerine yaptığı etkileri değerlendirdi.

Toplantının 1. Dünya Savaşı'nın 100. yılında yapılmasının önemine dikkati çeken Erdoğan, 1. Dünya Savaşı'nın sadece bağımsız ülkeler meydana getirmediğini, 100 yıllık çatışma ve anlaşmazlıkların fitilini ateşlediğini aktardı.

Erdoğan, İslam coğrafyasının bugün karşı karşıya kaldığı sıkıntıların 1. Dünya Savaşı'nın mirası olduğunu kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu:

"100 yıl önce başlayan bu savaşın coğrafyamıza yaptığı en büyük fenalıklardan birisi de fiziki sınırların yanında halkların arasına çizilen fikirsel ve ruhsal sınırlar olmuştur. Tarihe bakıldığında Türklerin, Arapların, Kürtlerin ve diğer tüm etnik unsurların birbirinden kasıtlı olarak koparıldığını görüyoruz. Bölgenin tüm halkları son derece başarılı bir kurguyla maalesef birbirlerine yabancılaştırılmış ve hasım haline getirilmiştir."

Sümeyye Erdoğan, İslam coğrafyasında yaşanan her krizin Müslümanlara zarar verdiği ölçüde başkalarına menfaat sağladığı değerlendirmesinde bulunarak, eline silah alan her Müslümanın başkalarını sevindirdiğini söyledi. Bu coğrafyanın gençlerinin artık sadece izleyen tarafta olmaması gerektiğini dile getiren Erdoğan, "Coğrafyamız üzerinde pervasızca oynanan oyunları engellemek için elimizden ne geliyorsa yapmalıyız. Siyasetle ilgiliysek siyaset yaparak, akademisyensek araştırarak, yazarak ve anlatarak, sanatçıysak sanatımızı konuşturarak bir şekilde gerçekleri görmenin ve göstermenin derdinde olmalı, bu doğrultuda karar mekanizmalarına baskı yapmalıyız" ifadelerini kullandı.

Kongreye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kızı Esra Albayrak da katıldı.

Kongre hakkında

3. Türk-Arap Gençlik Kongresi ile genç entelektüellerin, Ortadoğu'da süregelen sıkıntılara ortak çözüm bulmaya yönelik fikirlerini paylaştığı ve bölgenin geleceğine dair yeni bir vizyon ortaya çıkardıkları platform oluşturması amaçlanıyor.

Kongre kapsamında eğitimciler, gazeteciler ve politikacıların, bölgenin temel ve güncel sorunlarına dair yapacağı konuşmalardan oluşacak paneller yapılacak. Kongrenin alt yapılanmaları Politik Meseleler Komisyonu, Ekonomi ve Girişimcilik Komisyonu ile İnsani ve Sosyal İlişkiler Komisyonu bünyesinde çalıştaylar yapılacak.