Konsolosluklarda sarı toz alarımı

İstanbul'da aralarında ABD ve Almanya’nın da bulunduğu 4 başkonsolosluğa zarf içinde gönderilen "sarı toz" polisi alarma geçirdi. Sağlık Bakanlığı, tedbir amacıyla 16 kişinin kontrol altında olduğunu açıkladı.

Konsolosluklarda sarı toz alarımı
İstanbul'da aralarında ABD ve Almanya’nın da bulunduğu 4 başkonsolosluğa zarf içinde gönderilen "sarı toz" polisi alarma geçirdi.

Kanada, Belçika ve Almanya'nın İstanbul başkonsoloslukları, sabah saatlerinde açtıkları zarfların içinden sarı renkte toz madde çıkması üzerine durumu polise bildirdi.

Buralara gelen İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, şerit çekerek önlem aldı. Başkonsolosluklara, İstanbul İl AFAD Kimyasal, Biyolojik, Radyoloji ve Nükleer ile Sağlık Bakanlığı Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri de geldi.

Alınan numuneler, Ankara'da Hıfzıssıhha laboratuvarlarında incelenmek üzere Sağlık Bakanlığı ekiplerine teslim edildi.

Zarf ile temasa geçmiş olabilecek kişilere gerekli tıbbi desteği sağladı.

Kanada'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nda gelen zarfı açan bir kişi ile aynı ortamda bulunan 6 kişinin dolaylı olarak maddeye maruz kaldığı öğrenildi.

ABD KONSOLOSLUĞU’NA DA

Bu arada, öğleden sonra ABD'nin İstinye’de bulunan İstanbul Başkonsolosluğu'na da içinde sarı toz bulunan zarf ulaştı.

Türk ve Amerikan yetkililer, zarfla ilgili gerekli çalışmaları yaptı.

Başkonsolosluğun çalışmalarında herhangi bir aksama yaşanmadığı belirtildi.

EMNİYET’TEN ÇALIŞMA
İstanbul Emniyet Müdürlüğü, zarfların kim tarafından ve nereden gönderildiğini tespit etmek amacıyla inceleme başlattı.

KONSOLOSLUKLARDA ÖNLEM
Bu olay üzerine İstanbul'daki diğer başkonsolosluklar da önlem aldı.

Fransa'nın İstanbul Başkonsolosluğu yetkilileri, şu aşamada sadece gelen zarflara dokunmama, elden zarf almama kararını uygulamaya koydu. Konsolosluğa gelen zarfların ayrı ayrı kutulara alındığı belirtildi.

İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosluğu'nun da olayın ardından binaya gelen paketleri ek güvenlik kontrolünden geçirdiği kaydedildi.

16 KİŞİ KONTROL ALTINDA
Sağlık Bakanlığı, tedbir amacıyla 16 kişinin kontrol altında olduğunu ve sarı toz numunelerinin sonuçları pazartesi günü açıklanacağını duyurdu.